En av dem som har ventet lenge, er en 19 år gammel sørlending som sitter på en lengre dom i Spania.

— Helt siden september har han trodd det er et spørsmål om dager eller få uker. Det tærer fælt på ham, sier Jan Oddvar Skisland.

Den tidligere ordføreren og Start-direktøren har fått ny jobb som sjømannsprest, og følger opp norske fanger i Barcelona og på Mallorca.

Justisminister Anders Anundsen og den nederlandske statssekretæren Fred Teeven signerte mandag avtalen om norske myndigheters leie av fengselsplasser i Norgerhaven Prison. Signeringen finner sted i fengselsmuseet i Veenhuizen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Norske justismyndigheter har de siste årene har stort fokus på å få ned soningskøene i fengslene. Mandag signerte Anundsen en omstridt avtale om leie av fengselsplasser i Norgerhaven Prison i Nederland, hvor 242 norske fanger skal sone sine dommer. I tillegg har det blitt jobbet aktivt med å overføre utenlandske borgere til soning i deres hjemland. Land som Litauen, Romania og Polen har tatt imot fanger fra norske fengsler.Mellom 38 og 52 fanger har blitt sendt ut av landet hvert år de fire siste årene.

Ingen kommer hjem

Samtidig sitter 62 norske borgere som fanger i andre lands fengsler, og en del av disse ønsker soningsoverføring hjem til Norge.

Akkurat nå venter 14 personer på avklaring av sin situasjon, ifølge ferske tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet.

Justisminister Anders Anundsen i lufteområdet i Norgerhaven Prison i Veenhuizen i Nederland. Norge har inngått avtale om at 242 norske fanger skal sone sine dommer i dette fengslet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

— Det er ikke gitt at alle disse vil bli overført til Norge. De er på ulike stadier i prosessen, sier kommunikasjonsrådgiver Atle Syvertsen i Kriminalomsorgsdirektoratet.Han opplyser at den foreløpig siste personen som fikk soningsoverføring til Norge kom tilbake til landet i juni 2013. I årene før kom det hjem et par fanger i året.

«Ikke politisk»

Justisdepartementet sier årsaken til stansen ikke er «politisk».

— Jeg har ikke noen entydig årsak å gi deg som forklarer hvorfor tallet er null. Men jeg kan si helt klart at dette ikke reflekterer noen politikkendring eller et vedtak om stans fra departementets side, sier Andreas Bondevik, kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet.

Han mener årsaken kan ligge i kompliserte forhold mellom landene.

— I USA har man generelt et høyere straffenivå, og er opptatt av at hele straffen sones ferdig selv om man får til overføringer, sier Bondevik.

Men kun én av de 14 norske fangene sitter i USA. Fem av dem sitter i EU-landet Spania.

Mister rettigheter

Bernt Christian Birkeland forsvarer 19-åringen fra Sørlandet. Dette henger ikke på greip. Det er politikk dette her, sier han om klientens situasjon. Foto: Trygve Skramstad (arkivfoto)

— Dette henger ikke på greip. Det er politikk dette her, sier advokat Bernt Christian Birkeland, som representerer den unge mannen fra Kristiansand som nylig fylte 19 år bak murene.Birkeland forteller at rehabliteringsopplegget blir ødelagt av situasjonen. I månedsvis har den unge mannen vært avskåret fra mye av det sosiale livet i fengselet, som jobb og språkopplæring, fordi han venter på soningsoverføring til Norge.

— I fengselet er man veldig opptatt av datoer. Det blir som en dobbeltstraff for ham når vesentlige forhold rundt soningen er uavklart. Han vil helt klart få en bedre rehabiliteringsprosess hvis han får sone hjemme, sier Birkeland.

Advokaten sier spanske myndigheter klarerte soningsoverføring til Norge ferdig i juni 2014. Siden da har gutten håpt uke for uke at det skal ordne seg.

— Dette gjør mye med klienten og familien hans. Han har mistet rettighetene til arbeid og kurs i fengselet, og blir sosialt isolert. Det er psykisk tungt både for ham og pårørende å ha dette uavklart.

Overrasket og skuffet

Tidligere Kristiansand-ordfører og Start-direktør Jan Oddvar Skisland er nå sjømannsprest med virke på Mallorca og i Barcelona. Han følger opp fem nordmenn som sitter fengslet i Spania og venter på soningsoverføring til Norge. Foto: Tore André Baardsen (arkivfoto)

Jan Oddvar Skisland besøker den unge mannen i fengselet når han kan.— Jeg er innom først og fremst for samtaler, men også for å bistå praktisk med bøker og slikt.

- Hva er din vurdering av norske myndigheters innsats?

— Jeg er overrasket og skuffet. Ambassaden og konsulatene har vært til god hjelp. Men jeg har forgjeves forsøkt å finne svar hos Kriminalomsorgsdirektoratet om hvorfor dette tar så lang tid. Det gjør meg urolig, og jeg ser hvordan de innsatte lider unødvendig på grunn av dette, sier Skisland.

- Det haster å få ham hjem

En mann i 30-årene fra Grenland sitter fengslet på Mallorca etter en voldsdom.

Advokaten hans, Andreas Nyhaug, har lang erfaring med saker om soningsoverføring.

— Jeg trodde jeg kunne feltet godt, og har hatt mange saker med soningsoverføring til Polen og Litauen, sier han.

— Men når jeg har en klient som skal inn til Norge og ikke ut av landet, er alt plutselig mye vanskeligere, selv om reglene er hjemlet i en traktat som begge land har signert. Han har gått inn i en alvorlig depresjon. Det haster å få ham hjem.

- Er det spanske myndigheter som holder tilbake?

— Nei. Det er Norge som har vært flaskehalsen her, uten tvil. Denne saken har vært klarert fra spanske myndigheter siden tidlig i fjor høst.

Både sjømannsprest Jan Oddvar Skisland og advokat Nyhaug frykter mannen, som sliter med rusproblemer, skal miste muligheten til behandlingssoning og annen viktig oppfølging hvis han ikke blir overført til et norsk fengsel straks. Klienten har kort tid igjen av dommen han soner.