KONGO: Viseutenriksminister Tunda Wa Kasendesier til Aftenposten at da han reiste til Norge i mai i år og møtte statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet, hadde han til hensikt å komme frem til en løsning sammen med norske myndigheter.

Tjostolv Moland og Joshua French hadde da sittet fengslet i Kongo i fire år, dømt til døden for drap på sjåføren som kjørte dem.

Løslatelse

— Jeg hadde forventet at vi kunne sette oss ned og diskutere oss frem til en løsning, men det ville de ikke, hevder viseutenriksminister Kasende.

— De sa at vi måtte løslate de to nordmennene, og det var det.

- Hvorfor kunne dere ikke gjøre det?

- Hvis noen er dømt for noe, tror du da at din regjering bare ville løslate dem? Tror dere at vi ikke har noen lover i afrikanske land?

Slik det ser ut nå, så ble han kvalt av landsmannen sin, men vi får se hva resten av etterforskningen viser, sier Kasende.

Tunda sier han oppfattet det som om Norge ville beordre Kongo til å gjøre som de ønsket.

— Jeg ble skuffet da nordmennene ikke ville diskutere saken, sier han.

— De må forstå at de forholder seg til en uavhengig stat. Det er forskjell på at Norges myndigheter gir ordre til Kongo, noe som ikke er akseptabelt, og at det bør være en diskusjon mellom de to landene. Slik var det kanskje før, men det er ikke slik lenger.

- Men forventet dere noen gjentjenester fra norsk side?

— Nei.

Avvises fra norsk side

Påstandene om at Norge ikke ønsket å diskutere saken til de to nordmennene, blir kontant avvist av talsmannen for det norske utenriksdepartementet, underdirektør Frode O. Andersen.

- Vi har vært åpne for alle gode kreative løsninger som skulle kunne bringe forhandlingene videre. På møtet i mai fremførte vi det budskapet vi har fremmet helt siden det ble en rettskraftig dom, at vi var villig til å diskutere en soningsoverføring eller benådning.

Andresen påpeker at det fra norsk side er blitt lagt frem flere utkast til en avtale om soningsoverføring, som kongoleserne ikke har respondert på.

Usikker fremtid for French

Hva som nå skjer med French, kunne viseutenriksminister Kasende ikke svare på.

— Det avhenger av hvordan det går med etterforskningen av dødsfallet til Moland. Slik det ser ut nå, så ble han kvalt av landsmannen sin, men vi får se hva resten av etterforskningen viser, sier Kasende.

Han legger til at det er visse vitenskapelige ting som ikke stemmer med forklaringen til Joshua French, som hevder han fant cellekameraten død.

- Kan du være mer spesifikk?

— Ikke nå som jeg ikke har mappen hans her, sier han.

- Joshua French' mor Kari Hilde French, er kommet til Kongo. Hvis du møtte henne, ville du kunne love henne at sønnen vil bli løslatt dersom han ikke er skyld i Molands død?

— Jeg kan ikke svare for de kongolesiske myndighetene, svarer Kasende.

Ingen mistenkelige funn

Obduksjonen av Tjostolv Moland ble avsluttet i går ettermiddag uten at dødsårsaken er slått fast. Så langt er ingen mistenkelige funn avdekket, melder NTB.

Med norsk rettsmedisiner og Kripos-etterforskere til stede foretok kongolesiske obdusenter likundersøkelsen av Tjostolv Moland.

Etter flere timer kunne den kongolesiske obdusenten Calude Kakese-Kiyabana fortelle at det ikke var funnet noe mistenkelig, men at det ennå vil gå flere dager før en får svar på flere prøver som ble tatt. Kakese-Kiyabana ville ikke si noe om når båren med Moland kan sendes til Norge.

Norsk politi og en norsk patolog var med på obduksjonen, men de ville ikke kommentere hvilke funn som ble gjort.