AGDER: — I vår region var det behov for 17 varetektsplasser fredag morgen. Men det er smekk fullt, og situasjonen er beklagelig, sier Leif Guttormsen i Kristiansand fengsel. Regionen omfatter Agderfylkene og Rogaland.

— Det er en helt uvirkelig situasjon. Vi tvinges til å løslate sju fra varetekt som sitter i fengsel på grunn av faren for at de skal fortsette med sin vinnings- og narkotikakriminalitet. Det har aldri vært så ille som nå, sier påtalesjef Terje Skaar.

Åtte nye

Disse åtte måtte politiet skaffe varetektsplass til:

  • 24 år gammel asylsøker siktet for grov narkotikaforbrytelse i Flekkefjord. Varetektsfengslet i fire uker.

  • Ektepar som bor i leid leilighet i Kristiansand er begjært utlevert til tysk politi etter avgjørelse i en tysk domstol. Begge er varetektsfengslet i fire uker.

  • Tre litauere, 24, 23 og 21 år gamle, siktet for forsøk på grovt tyveri i et hus i Arendal tidligere denne uka. Fengslet i fire uker.

  • To unge menn pågrepet og siktet i forbindelse med barnepornoaksjonen som ble iverksatt av Kripos i begynnelsen av uka. Fengslet for fire uker.

— Det finnes ikke én eneste ledig varetektsplass i hele landet, sier politiinspektør Terje Skaar.

— Vi har aldri opplevd en så problematisk tilværelse som akkurat nå. Sju løslatelser før tiden og en ordinær, ledig plass ble til slutt løsningen, fortsetter han.

Streng prioritering

Skaar sier at politiet må prioritere strengt.

— Vi prioriterer å holde utlendinger varetektsfengslet, og i stedet løslate norske statsborgere. Det valget tar politiet fordi de norske personene ikke har samme mulighet til å unndra seg straffeforfølgning som utlendingene. Da risikerer vi at utlendingene drar ut av landet og unndrar seg straffen. Derfor skal alle utlendingene skjermes for løslatelse, sier Skaar.

Uholdbart

— Dette er ikke til å tro. Jeg varslet straks jeg fikk høre om syv løslatelser den politiske ledelsen i Justisdepartementet, sier stortingsrepresentant Åse Michaelsen. Hun velger å legge en vesentlig del av skylden på den rødgrønne regjeringen, som ikke har fulgt opp behovet for nye fengselsplasser.

— Det blir en ny kurs med en ny regjering. Jeg vet at akutt-tiltak vurderes. 280 fengselsplasser kan etableres ved utvidelser på eksisterende anlegg, og enda flere utenlandske kriminelle må utvises og avtaler om soningsoverføring til hjemlandet må på plass raskere, sier Michaelsen.

— Jeg kjenner den nye justisministeren, Anders Anundsen, som en handlekraftig politiker som kommer til å gjøre noe raskt med en situasjon som er fullstendig uholdbar. Å løslate notorisk kriminelle fordi det er plassmangel i norske fengsler går på rettsfølelsen løs. For politiet er det også demotiverende at de kriminelle løslates, understreker hun.