Privatskolen med toppidrett som utdanningsprogram, har håndball som en av sine fem store satsingsområder — og med på laget har de fått Gunnar Pettersen og Morten Løvø, henholdsvis trener og assistent for Vipers eliteserielag. De skal stå for treningen av håndballelevene når toppidrettslinjen kommer i gang fra høsten av - og målet er å trekke til seg håndballtalenter på gutte- og jentesiden fra hele Norge.

— Vi kan drive skole, og vi kan idrett, men det er Vipers som har spisskompetanse på håndball. Målet vårt er at vi i løpet av håndballinjens tre første år skal bli best i Norge på å utvikle håndballtalenter, sier rektor Jan Berhus.

- Dette kan bli helt topp

Åtte timer i uka skal Pettersen og Løvø trene elevene i Aquarama. Håpet er at også elever som kommer utenbys fra skal melde seg inn i lokale klubber i Kristiansand-distriktet.

— De hadde håndballinje i Sandefjord da jeg var trener for eliteserielaget der, og det ga oss et løft. Fem-seks av dem ble eliteseriespillere og norgesmestere. Dette kan også bli helt topp for håndballen i Kristiansand, mener Pettersen, og legger til:

— Når vi får spillere fra de er 16 år, slipper vi ikke bare å hente spillere utenfra. Vi kan også være med å forme dem etter vår måte å spille håndball på.

— Har lokale håndballtalenter vært et savn?

— Ja, og det må hele Agder-håndballen ta ansvar for. Vi trenger en viss mengde å plukke av. For å nå norgestoppen trenger man normalt to-tre spillere fra juniorlaget hvert år, mener Pettersen.

— Men nå håper vi det skal komme et jevnere tilsig, supplerer Løvø.

Motiveres av målsettingen

Vipers-trenerne mener at det ideelle antallet er mellom åtte og 16 elever på håndballinjen.

— Antallet vil være avhengig av hvor mange søkere vi får til de forskjellige idrettene våre. Inntaket skjer på bakgrunn av karakterer og håndballferdigheter, sier Berhus.

— Hva skal til for å kunne si at dere er best i Norge på å utvikle håndballtalenter?

— Vi vil se på hva elevene presterer, men vel så viktig er det at det ligger en motivasjon for oss i å nå den målsettingen, sier Berhus.

Les også:

— Det naturlige er å se hvor mange spillere skolen får på aldersbestemte lands- og regionlag. Og hvor mange eliteseriespillere det blir ut av dem, sier Pettersen.

— Er det mulig å bli best i Norge på talentutvikling her?

— Alt er mulig. Men det er avhengig av bra trenerkrefter, og at vi noen ganger tar med etablerte spillere fra klubbene i byen. Det må være noe som lokker dem hit, sier Vipers-treneren, som ser for seg bruk av Vipers-spillere på treningene.

Konkurrent til Katta/Gimle?

Johan Holte, som er sportssjef ved Noroff, mener at de også har mye å tilføre håndballtalentene.

— Vi skal ha fokus på kosthold, idrettsmedisin og vi skal hjelpe elevene med å planlegge hverdagen deres, sier Holte.

— Blir skolen en konkurrent til idrettslinjen på Katta/Gimle (KKG)?

— Vi blir vel mere å regne som et alternativ. Mens KKG er innom flere idretter og idrettsfag vil elevene hos oss kun ha fokus på sin spesialidrett, sier Berhus.

KKG: - Vi har et mer etablert tilbud

Vegard Witzøe, leder av idrettslinjen på Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG), er ikke redd for konkurransen fra Noroff.

— Nå som de prøver å etablere seg i markedet, må de satse på idretter med stort volum, og det har håndball. Det er forståelig at de satser på det, sier Witzøe.

Han er likevel ikke redd for å tape elever til Noroff.

— Nei, vi tror vi er mer etablert, har mer erfaring, at vi er bedre og har minst like kompetente folk som dem. Vi er dessuten en del av et stort idrettsfaglig miljø som inkluderer den tyngden Universitetet i Agder representerer. Men hvis noen vil betale for et tilbud som de i mine øyne kan få minst like godt hos oss, så må de gjerne det, sier Witzøe.