— Jeg håper og tror flere norgesmestre i fremtiden vil ha bakgrunn fra vår skole, sier rektor ved Noroff videregående skole Kristiansand, Jan Berhus.

Den private skolen ble etablert i 2005, og har hittil tilbudt utdanningsprogrammet medier og kommunikasjon til 90 elever i første, andre og tredje klasse. For kort tid siden fikk skolen godkjennelse for 90 nye elever innen utdanningsprogrammet toppidrett.

— Vi gleder oss til å gyve løs. Jeg håper vi får nok elever til at vi kan starte opp allerede til høsten, sier Berhus.

Koster 15.000-20.000 i året

Ettersom søknadsfristen til videregående skoler utløp 1. mars, vil det nå være rullerende opptak til skolestart i august. Ved ordinært opptak vil det bli stilt krav til karaktersnitt og idrettsfaglige prestasjoner.

Berhus anslår at prisen for elevene vil være noe dyrere enn det mediaelevene har betalt hittil, som har vært 1500 kroner i måneden.

— Det viktigste for oss er å løfte fram idrettstalenter på Sørlandet. Samtidig har vi også muligheten for å ta inn elever fra andre deler av landet. Idrett er så populært å søke på at vi tror vi skal kunne fylle opp kvoten på 90 elever på sikt, mener Berhus.

Foreløpig er det ikke konkretisert hvilke idretter skolen skal tilby. Berhus var i høst i kontakt med Start, Vipers, Kristiansand Svømmeallianse og Kristiansand Cykleklubb for å lodde stemningen.

— Den var gjennomgående positiv, og det gjør at vi har veldig god tro på dette. Nå skal vi sikre oss god lærerkompetanse innen idrett, og så skal vi vokse steg for steg, understreker rektoren.

Positive klubber

Daglig leder i Vipers, Terje Marcussen, melder følgende:

— Jeg synes dette er kjempespennende. Jeg håper de får til et håndballtilbud på skolen, og i så tilfelle vil vi kanskje kunne bidra med ressurser. Kanskje kan Gunnar (Pettersen, påtroppende trener) og Stig (W. Ågedal-Mortensen, fysisk trener) bidra. Et godt engasjement rundt en håndballinje vil kunne bidra til å heve nivået på lokale spillere, som igjen kan komme Vipers til gode.

Sportssjef i Kristiansand Cykleklubb, Tom R. Hansen, supplerer:

— KKG er ikke spesifikke nok på sykkel i sitt toppidrettstilbud, så for vår del hadde det vært kjærkomment om sykkel hadde fått en god posisjon i Noroffs tilbud. Sammen med Stavanger og Lillehammer er Kristiansand de sterkeste sykkelregionene i landet, og da hadde det vært fint om lokale talenter hadde sluppet å flytte på seg for å ha et godt sykkeltilbud på videregående skole.

Jevn økning i Telemark

Toppidrettsgymnaset i Telemark har eksistert siden 2005. I sitt første år hadde skolen 28 elever, som kunne velge mellom fotball og sprangridning. Nå er elevtallet oppe i 220 fordelt på 11 idretter, og en rekke av dagens a-lagsspillere på Odd har vært elever der.

— Mitt beste råd til Noroff er å ta tak i de sterke idrettsmiljøene lokalt, og bygge kvalitet fra første stund. Antall toppidrettsgymnas begynner å nå et metningspunkt i Norge nå, men i en så stor by som Kristiansand, og med en såpass liten elevmasse som Noroff legger opp til, bør dette kunne gå bra. Man må være genuint opptatt av ungdom og idrett, fordi å drive et toppidrettsgymnas er ikke noe man blir rik av, mener rektor Alv Øystese.

KKG frykter ikke konkurransen

— Vi mener vi tilbyr noe av det beste som finnes i landet, og det er i tillegg gratis. Hvis Noroff er bedre enn oss på noe, må det være markedsføring.

Det mener avdelingsleder ved idrett på Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG), Vegard Witzøe. Han sier han er glad på Noroffs vegne, men tror uansett at KKG vil kunne skilte med det beste tilbudet til idrettselever i fremtiden.

Fra kommende høst styrker KKG sitt idrettstilbud innen toppidrett. Satsingen koster 1,5 millioner kroner i året, og sikrer ekstra ressurser inn mot de mest talentfulle elevene. Blant de 270 elevene på idrettslinjen vil 15-17 av dem få nyte godt av det nye tilbudet kommende høst, innen idrettene fotball, håndball, stuping, svømming og badminton.

— Vi har aldri hatt så mange primærsøkere som nå, med 145 til 90 plasser i 1. klasse, opplyser Witzøe.