— Vi har vært her ute siden 1990, og alle har vært enige om at det er denne type bedrifter vi ønsker her ute i parken, sier Torgny Strømme, styreleder for Kaspar Strømme AS.

Entreprenøren med 110 ansatte, etablert i 1936, har reist både gamle og nye Varoddbroa, Sør Arena, anerkjente Søm kirke og det mer utskjelte tinghuset.

I 1977 fikk de oppdraget med å anlegge veier for det nye industriområdet i Randesund, som senere ble til Sørlandsparken med 6000 ansatte.

- Ikke så galt for oss

Den nye og omstridte reguleringsplanen for parken nærmer seg siste hinder. Neste torsdag skal byutviklingsstyret behandle den, deretter bystyret 9. desember.

Byplanleggerne frykter at Kvadraturen og andre sentra skal utarmes. Derfor settes foten ned for kulturinstitusjoner og utesteder - og tilbud innen helse, trening og lekeland utover det som finnes i dag.

Heller ikke rene kontorarbeidsplasser er ønsket i parken. I første runde satte kommunen derfor et tak; maks 25 prosent av gulvarealet på en eiendom kunne brukes til kontor.

Politikerne i Kristiansand skal nå fastsette rammene for Sørlandsparken i fremtiden. Foto: Kjartan Bjelland

Dette møtte kraftig motbør fra en rekke bedrifter som er etablert i næringsparken, litt utenfor det sentrale handelsområdet — blant dem NOV med flere hundre ansatte. - Jeg ville helst hatt det helt fritt, det legger jeg ikke skjul på. Jeg kan ikke skjønne hvorfor de på død og liv skal samle alt i Kvadraturen, sier Torgny Strømme.

Entreprenørselskapet har en bygningsmasse der omtrent halve arealet er kontorer, i tillegg til lager og maskinpark.

De strammet først inn litt for mye, nå har de firt opp litt igjen, da blir det ikke så galt.

Etter påtrykk fra mange har kommunen etter høringsrunden økt kontorandelen til maks 50 prosent, og da er Strømme mer tilfreds.

— De strammet først inn litt for mye, nå har de firt opp litt igjen, da blir det ikke så galt. For vår bedrift er det mulig å leve med dette, sier 70-åringen som i fjor overlot den daglige driften til sønnen.

Taket på 50 prosent representerer likevel en betydelig innstramming i forhold til dagens bestemmelser, som er uten kontorbegrensning.

Næringsforeningen sterkt kritisk

Kommuneadministrasjonen ønsker at rene kontorarbeidsplasser lokaliseres i sentrum og langs den sentrale bussmetroaksen.

— Sørlandsparken skal være vekstområde for handel, industri, næring og logistikk. Hvis vi sier ja til mer kontor og tjenesteyting sier vi nei til noe annet, nemlig store virksomheter som trenger plass og må ligge nærme E 18, sier planleder Eirik Martens Svensen.

Erik Rostoft utenfor den tetteste helseklyngen i Sørlandsparken. Foto: Arkivfoto

Når de likevel løsner grepet litt er det i erkjennelse av at en del bedrifter i parken, lik Kaspar Strømme, ikke kan leve og vokse under så strenge rammer.«Det tillates ikke rene kontorvirksomheter. Innenfor området tillates kontorer tilknyttet industri-, lager— og produksjonsvirksomhet på eiendommen, og skal være støttefunksjon for denne virksomheten.» heter det i de nye bestemmelsene.

Det kan se ut som vi har vunnet en kamp, men det er bare tull.

Sørlandsparken Næringsforening misliker innskjerpelsen, og peker på siste års dramatiske nedskalering i offshorenæringen.

- Det kan se ut som vi har vunnet en kamp, men det er bare tull. Jeg har vært rundt og snakket med bedrifter i parken, og det eneste behovet de har i 2016 er fleksibilitet. Med 6000 arbeidsplasser er det skummelt om reguleringsplanen skulle sette 20 prosent av dem i fare, sier daglig leder Erik Rostoft.

Han er dessuten kritisk til at kommunen ikke vil tillate flere helsetilbud av hensyn til helseklyngen som skal etableres på Eg.