Nå krever Lunde at høringen for den nye reguleringsplanen stanses.

— Når kommunen overkjører deg, fjerner forutsigbarhet og endrer de tidligere vedtatte rammevilkårene, så er det klart man ønsker å si i fra, uttaler eiendomsinvestoren til Fædrelandsvennen.

Byutviklingsstyret har vedtatt å legge den omdiskuterte reguleringsplanen for Sørlandsparken ut på ti ukers høring. Her foreslås etableringsstopp for visse tjenesteytende virksomheter.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

- Tåpelig

Planleggerne frykter at Kvadraturen og andre sentra skal utarmes ved å åpne for kulturinstitusjoner, utesteder eller nye tilbud innen helse, trening og lekeland.

Dette er jo næringsparken for kommunen.

Heller ikke rene kontorarbeidsplasser er ønsket i parken, så maks 25 prosent av bruksarealet for eiendommen kan brukes til kontor.

— Det viser hvor tåpelig forslaget er. Den dagen for eksempel en håndverksbedrift trenger mer kontorplass, vil den ikke kunne utvide i Sørlandsparken. Dette er jo næringsparken for kommunen, det er her vi vil ha moderne og nyskapende næringsutvikling, påpeker Ole Lunde.

Hans far og onkel etablerte seg tidlig i parken, fra midten av 80-tallet. I dag er familieselskapet blant de større aktørene i parken, med næringsbygg og tomter som omfatter nærmere 30.000 kvadratmeter gulv.

Lunde Holding Invest eier også det tidligere KEV-bygget på Tangen, der de vil reise et høyhus i 18 etasjer.

Les også:

— På grensen til maktmisbruk

Investor Lunde mener kommunen fører folk bak lyset ved å antyde at tjenesteyting er noe nytt i parken, som ikke var tillatt i gamle planer.

Tvert i mot viser han til at kontorformål i de fleste av parkens planer har omfattet «administrasjon, merkantil service- og tjenesteyting, konsulent- og engineeringsbedrifter og lignende».

Landets største kjøpesenter, Sørlandssenteret med 195 butikker, strekker seg gjennom store deler av Sørlandsparken. Næringsområdet ble etablert i 1977, og nå endrer kommunen reguleringsplanen. Foto: Kjartan Bjelland

Kommunen hevdes å ha «misledet beslutningstakere», og Lunde skriver i brev til kommunen at «Det hele er på grensen til maktmisbruk, en taktikk vi også har sett i andre saker». Han frykter endringen vil ramme tidligere investeringsbeslutninger og frata grunneierne fleksibilitet til fremtidig bruk av eiendommene sine.

Blant selskapets leietakere er Stormberg i Avenyen. For få år siden vokste turklærgiganten ut av lagerbygget i Barstølveien.

— Stormberg har i dag flere kontorarbeidsplasser enn lager, sånn var det ikke for tre år siden. Poenget er at en bedrift som Stormberg utvikler seg over tid, sier Lunde.

Les også:

— Har ikke truffet

Etter å ha konferert med rådgivere, hevder eiendomsinvestoren at forslaget ikke er i tråd med norsk lov, men bygger på feil hjemmel og er mangelfullt. Hvis planarbeidet fortsetter, kan det bli tatt rettslige skritt fra deres side.

- Gjør dere dette for å trenere planen?

— Tvert imot, derfor ble brevet sendt nå og ikke ved høringsfristens utløp i februar. Vi ber om at de stanser planen nå, og får på plass et bedre beslutningsgrunnlag med tydelig planbeskrivelse, svarer Ole Lunde.

Erik Rostoft, daglig leder for Sørlandsparken Næringsforening, hilser en juridisk vurdering av planforslaget velkommen. Her utenfor den tetteste helseklyngen i Sørlandsparken. Foto: Vegard Damsgaard

Daglig leder for Sørlandsparken Næringsforening sier Lunde ikke er eneste grunneier som har søkt juridisk bistand.— Hvor detaljert skal planverket bli? 2015 blir et spennende år for mange bedrifter, man må være kreativ for å overleve. Kommunens ambisjon er å redusere antall dispensasjonssøknader, men jeg tror de vil få dobbelt så mange hvis dette går igjennom. Da har de ikke truffet med teksten, sier Erik Rostoft til Fædrelandsvennen.

Lover juridisk gjennomgang

Planleder Eirik Martens Svensen i Kristiansand kommune er saksbehandler for den nye planen.

- Lundes brev krever en juridisk vurdering, derfor sendte jeg det over til kommuneadvokaten. Men det kommer ikke noe svar derfra før over nyttår, sier Svensen.

Han begrunner kontorbestemmelsen med kommuneplanen fra 2011:

— 25 prosent av en enkelt eiendom er faktisk ganske mye. Håndverksbedrifter vil vi ha der ute, men ikke rene kontorbedrifter. Men vi får gjøre en totalvurdering etter høringen.

Les også:

Han forklarer at de ikke ønsket en helt ny reguleringsplan, kun reguleringsendring, fordi det bare er visse temaer i planen som er omstridt, mens resten fungerer etter hensikten. Disse temaene skal være meget grundig utredet.

Planlederen hevder også at de har lagt seg på samme praksis og vurdering av tjenesteyting som andre offentlige myndigheter, som fylkesmannen og fylkeskommunen.