Det er blikkstille på sjøen fredag morgen når Roy Kenneth Jenssveen og sønnen Jonathan (8) fra Lillesand tar båten ut for å sjekke hummerteinene de satt ut dagen før. Oktobersolen kommer etter hvert frem på himmelen og det ser ut til å bli en av de fineste høstdagene så langt.

Det er ikke å forakte når man skal ut og trekke teiner.

Både far og sønn trives ute i båt. - Når jeg ikke er på fotballbanen er jeg som regel på sjøen, sier far Roy Kenneth Jenssveen. Om høsten er det hummerfiske som gjelder. Foto: Rebecca Trondsen

Roy Kenneth Jenssveen som er en ivrig krabbefisker, var en av mange som stod klar med hummerteinene torsdag morgen for å sette de ut. 1. oktober klokken åtte startet nemlig det som for mange blir kalt for høstens vakreste eventyr. Hummerfiskesesongen.

— Gøy med spenningen

— Vi satt klare fra ti på åtte i går, forteller Roy Kenneth Jenssveen.

Han elsker livet på sjøen og de siste tre, fire årene har han blitt bitt av "hummerfiske-basillen", og det har blitt en fast tradisjon at han og sønnen hvert år på 1. oktober er ute og setter teiner. Denne fredagen har Jenssveen fått ordnet med hjemmekontor slik at han kunne ut og trekke teiner.

Les flere saker fra Lillesand på Lillesandby.no

— Det er spenningen som er gøy. Å se om det ligger noe i teina. Det er et skikkelig "kick" når man får noe. Jeg er ikke så opptatt av hvor mange hummere jeg får. Bare jeg får en, er jeg fornøyd.

Jonathan Jenssveen (8) har tilbrakt mesteparten av høstferien på sjøen med faren. Der stortrives han. Foto: Rebecca Trondsen

Også sønnen Jonathan (8) synes hummerfiske er gøy selv om han nok liker best å fiske krabber. Mesteparten av høstferien åtteåringen han tilbrakt i båten til faren. Også han var med ut da hummerfiskesesongen startet i går.Åtteåringen er derfor minst like spent som faren på å se om de har fått hummer.

Hemmelighetskremmeri

Det er mye hemmelighetskremmeri rundt hummerfiske. Hva er lurest å bruke som agn? Hvor er det beste stedet å sette ut teinene? Mange røper ikke favorittstedet til noen. Det vil heller ikke Jenssveen.

Men Fædrelandsvennen kan røpe såpass at vi er et sted innaskjærs i Blindleia i Lillesand. Her satt Jenssveen også ut teiner i fjor.

— Vi fikk hummer både i fjor og året før. Vi har vel hatt fangst alle årene vi har fisket hummer, forteller han.

Far Roy Kenneth trekker opp en av de fire teinene han og sønnen la ut på onsdag. I den lå det to hummere. En av dem hadde rogn på seg og måtte kastes ut igjen. Men lykken var likevel stor for både Roy Kenneth og sønnen på åtte. - Nå er sesongen reddet, seier faren. Foto: Rebecca Trondsen

To hummere og en stor krabbe

Vi nærmer oss stedet der de fire teinene befinner seg.

Roy Kenneth Jenssveen sakker ned farten og rykker tak i en av de gule blåsene som ligger og dupper på havoverflaten. Han trekker opp tauet, men møter fort motstand.

— Den sitter bom fast!

Han prøver litt til, men teina vil ikke rikke seg.

— Vi får prøve en annen, sier han og manøvrerer båten bort til en av de andre teinene.

- Nå er sesongen reddet, sier Roy Kenneth Jenssveen. Sønnen Jonathan (8) holder stolt hummeren de fikk i en av teinene allerede morgenen etter at hummerfiskesesongen startet. Foto: Rebecca Trondsen

Rett på snapchat

Sønnen følger spent med når tauet dras opp. Når den gule teina kommer til syne, er den fylt med ikke bare en, men to hummere, samt en gedigen krabbe.

— Jøss, så gøy! sier far Roy Kenneth som umiddelbart drar frem mobilen.

— Den skal rett på snapchat, ler han.

28 centimeter lang

Også sønnen er fornøyd med fangsten.

— Vi har fått hummer! roper Jonathan.

Hummeren ble målt til 28 centimeter, altså godt innenfor regelverket på minst 25 centimeter. Foto: Rebecca Trondsen

Det viser seg at en av hummerne har utvendig rogn. Da sier reglene at hummeren skal kastes ut igjen. Men den andre kan de ta med seg hjem. Den måler 28 centimeter og er godt innenfor minimumskravet på 25 centimeter.— Blir det hummer til middag i dag, da?

— Det blir nok det, smiler far.

— Jeg vil også smake, sier sønnen ivrig.

- Gjør det mest for kosen

Roy Kenneth kan ikke minnes at han noensinne har fått hummer i teina så tidlig i sesongen.

— Nei, det tror jeg ikke.

— Hvor lenge pleier du å holde på utover høsten?

— Det kommer litt an på været. I fjor var vi ute til langt uti november, men vi får se hvordan det blir i år. Jeg gidder ikke å dra ut hvis det er regn

Stolt poserer Jonathan (8) med hummeren han og faren fikk fredag morgen, kun en dag etter at hummerfiskesesongen startet. Foto: Rebecca Trondsen

og kaldt. Det skal være litt lystbetont.

— Er det sånn at du går og gleder deg til 1. oktober lang tid i forveien?

— Ja, det er veldig stas med hummerfiske. Men jeg gjør det mest for kosen. Jeg elsker sjøen. Når jeg ikke er på fotballbanen er jeg ute i båt, sier Jenssveen.

- Nå er sesongen reddet!

I de to siste teinene er det kun et par krabber, og det ble med den ene hummeren.

Men Jenssveen er likevel godt fornøyd med dagens fangst.

— Nå er sesongen reddet!