— Dette er mye. Jeg skulle gjerne sett at det var mindre, sier Fiskeridirektoratets Jørgen Ree Wiig til Fædrelandsvennen.

Han er skipper på "Munin", fartøyet som denne sommeren tråler sørlandskysten på jakt etter ulovlige teiner. Etter de to første dagene i skjærgården utenfor Mandal er resultatet 17 anmeldelser for ulovlig hummerfiske.

34 teiner er tatt opp av sjøen, og i en av dem fant mannskapet på oppsynsbåten en hummer, som også var under minstemålet på 25 centimeter.

Truet art

— Det er noen som fisker bevisst etter hummer. Men de fleste fisker nok etter krabber, og er ikke klar over reglene, sier Wiig.

Den norske hummeren er på "rødlista" over arter som står i fare for å bli utryddet. Det er kun fra 1. oktober og ut november det er lov å fange den. I denne perioden kan fluktåpningen være 60 millimeter.

Denne hummeren ble funnet i ei av teinene. Den ble sluppet tilbake i havet. Foto: Jørgen Ree Wiig

— Utover dette må fluktåpningen være 80 millimeter, som er stort nok til at de fleste hummerne kan komme seg ut, sier Wiig.

Dybderegler

Han sier teinene ofte selges med den miste fluktåpningen, som enkelt kan gjøres større ved å fjerne et paststrips. I tillegg må du passe på at teinene ikke settes grunnere enn 25 meter.

- Er butikkene for dårlig til å informere om teinereglene?

— Det vet jeg ikke. Men informasjon om reglene kan man finne påfiskeridir.no og på våre Facebook-sider «Kysten er din». Det er også laget en app, «fritidsfiske», med oppdaterte regler som kan lastes ned til telefonen, sier Wiig.

Minst 5000 kroner i bot

Straffen for ulovlig teinefiske er bøter fra 5000 kroner og oppover avhengig av hvor mange teiner man har, opplyser politiet til Fædrelandsvennen.

I tillegg beslaglegges utstyret. Og det er ofte dyre, forseggjorte teiner mannskapet på «Munin» drar opp av sjøen. Med tau koster ei teine gjerne tusen kroner, opplyser skipper Jørgen Ree Wiig.

Han og kollegene er ikke de eneste teinejegere på sjøen nå. Nettstedet N247 melder at Statens naturoppsyn tok 32 ulovlige teiner på fire timer i Søgne onsdag.