LILLESAND: 30 sørlandsperler som hittil har vært omfattet av boplikt i Lillesand er nå tilgjengelig for alle, kapitalsterke hyttekjøpere fra hele landet.

Onsdag vedtok nemlig Lillesand bystyre med 17 mot 10 stemmer å avvikle boplikt på Ågerøya. Det betyr at 27 års historie med boplikt på øya er over.

Det var enten veldig god timing for Sørco-arvingen som i forrige uke kjøpte fritidseiendom på Ågerøya for 18,5 millioner kroner, skriver Aftenbladet.no.

Eller det kan ha vært dårlig timing.Hva som skjer med prisingen av de 85 fritidsboligene på øya etter at 30 helårsboliger på øyperlen også ble fritatt for boplikten, kan bare framtida vise.

Godt timet eller dårlig?

Kanskje kunne Sørco-arving Knut Michael Nygaard heller kjøpt et av de andre husene på øya til en lavere pris, ei uke senere?

Et annet scenarioo er at alle boligene på øya blir dyrere som følge av at boplikten nå er fjernet.

Det er grunn til å tro at Sørco-arvingen som kjøpte fritidseiendommen på Ågerøya til 18,5 millioner kroner i forrige uke, var informert om det som kom til å skje i bystyret i går, onsdag.

Sørco-arving Knut Michael Nygaard, som har kjøpt en fritidsbolig, slipper uansett å melde flytting til Lillesand.

Dyrere hus

Ett argument for boplikt har vært at boplikten holder boligprisene nede og sikrer innbyggerne i kommunen mulighet til å kjøpe attraktive eiendommer i nærmiljøet. Uten boplikt kan kapitalsterke kjøpere utenfra sikre seg perlene og gjøre dem til sommerhus.Ulempen for kommunen er da at husene står tomme store deler av året.

På Ågerøya er det om lag 30 helårsboliger og 85 fritidsboliger.

Høyre bestemte

Bystyret fulgte dermed innstillingen fra formannskapet, som 25. april vedtok å oppheve boplikt på Ågerøya med fem mot tre stemmer.

Høyre har programfestet å avvikle boplikt på Ågerøya, og var tydelige før kommunevalget høsten 2011 på at de ville gå inn for dette. Høyre har 13 av 27 representanter i bystyret, og trengte kun en stemme til for å få flertall.Ågerøya er den eneste øya uten fastlandsforbindelse i Lillesand som til nå har beholdt boplikt.