KRISTIANSAND: Bonden fortsatte sin forklaring i Kristiansand tingrett tirsdag. Aktor, politiadvokat Hilde Almåsstø, opplyste i retten at tiltalte i politiavhør få dager etter pågripelsen hadde oppgitt at det var 30-40 geiter igjen på fjellet i Åseral som måtte hentes inn før det kom snø og vinter.

I retten innrømmet den tiltalte bonden at dette var en bløff, fordi han ønsket å komme ut av varetekt.

Da politiet hørte at det var et stort antall dyr igjen i fjellet, satte Statens Naturoppsyn i gang en storstilt leting etter dyrene. Det ble gått manngard i heiene, og det ble leid inn helikopter. Ingen dyr ble funnet etter en omfattende leting.

I politiavhør ble den tiltalte bonden gjort kjent med letingen som var planlagt. Han reagerte da sterkt på at det skulle brukes helikopter i letingen fordi geitene var drektige. Lyden av helikopter kunne føre til at de startet å føde ute i fjellet, mente tiltalte.

— Jeg innrømmer at jeg løy om dette, sa bonden i retten.

Ulovlige dyr

Store deler av avhøret av den tiltalte bonden i retten tirsdag dreide seg om de ulovlige dyrene som ble oppdaget på gården i Åseral da myndighetene aksjonerte 15. november i 2011. Da ble det funnet sju vaskebjørner, fem nesebjørner og fire mårhunder.

— Hadde jeg visst at disse dyrene kunne smitte andre og hadde farlige parasitter, hadde jeg aldri tatt i mot dyrene og hatt disse på gården, sa den tiltalte.

Han er tiltalt for å ha hentet dyrene i Danmark men benekter dette. Han opplyste at dyrene ble brak til gårdene i Åseral i 2007 av en kamerat som tok dem med fra Tyskland.

— Han bare dumpet dem igjen på gården. Jeg ble litt forstøkt og hadde heller ingen erfaring med slike dyr. Via internett forsøkte jeg å lese litt om hva de skulle spise.- Hva slags mat ga du dyrene? ville rettens leder, dommerfullmektig Bernt Olav Bryge vite.

— De ble foret med frukt og kake.

Visste ikke at dyrene var ulovlige

Politiadvokat Inge Svae-Grotli lurte på om tiltalte syntes de ulovlige dyrene var noen spennende dyr. Foto: Hallgeir Oftedal

Aktor, politiadvokat Inge Svae-Grotli lurte på om det var spennende dyr.— Det vet jeg ikke, men jeg har alltid likt dyr.

Vaskebjørnparet som kom til gården fikk fem unger. En vaskebjørn stakk av. Tiltalte benektet at nok en vaskebjørn er på avveier. To bjørner ble avlivet.

- Når skjønte du at du hadde ulovlige dyr?

— Først da politiet kom på gården.

Da myndighetene aksjonerte mot gården, var det sju vaskebjørner, fem nesebjørner og fire mårhunder. Samtlige ble avlivet, og Veterinærinstituttet har betegnet dyrene som svært smittefarlige.

— Jeg la aldri skjul på at jeg hadde disse dyrene på gården. Folk kom og gikk, også fordi jeg hadde en såkalt "åpen gård" hvor folk kunne komme og se på alle dyrene.

Bonden er også tiltalt fordi han tidligere i høst hadde to ulovlige apekatter. Disse var det en bekjent som hadde tatt med seg og som bonden ikke hadde noe med å gjøre.

I retten kom det tirsdag fram at tiltalte tidligere er bøtelagt i 2007 for å ha blitt stanset på vei inn i Norge med ulovlige fugler.