KRISTIANSAND: Det var under krysseksaminasjonen fra aktor, politiadvokat Hilde Almåsstø, om manglende overenstemmelse mellom journalføringen over antall dyr, og søknaden om rovdyrerstatning, at den tiltalte erkjente at han ikke var flink til å holde orden på papirarbeidet på gården. Gamle, brukte merker ble satt på nye sauer, flere sauer ble ikke merket, og mange merker forsvant også.

Derfor ble ikke dokumentasjonen av besetningen så god som den burde være. Men bonden forsikret dommerne om at han hadde mistet 246 sauer og geiter i 2010, og var berettiget til 670.000 kroner i erstatning etter at ulven hadde herjet i saueflokken i Åseral.

Den tiltalte bonden slapp ut 800 sauer og geiter på beite på våren 2010. 209 sauer kom aldri tilbake. Bonden mener at ulven tok livet av alle. Politiet mener at han har trikset med tapstallene, fordi tapene ikke kan dokumenteres gjennom journalene bonden var forpliktet til å føre. Politiet mener også at bonden har fått erstatning for sauer han har slaktet og solgt svart.Av oversikt fra slakteriet som fikk sauer fra bonden, var en sau slaktet to ganger.

Feilmerking

— Det har nok skjedd at jeg har merket feil. At en sau har fått to forskjellige merker, ett i hvert øre. Under lammingen kan det fort bli hektisk og stressende, sa tiltalte.

— Men hvordan kan det ha seg at du har fått oppgjør fra slakteriet for lam som har øremerke som voksen sau? Spørsmålet kom fra aktor.

— Da må nok slakteriet ha betalt meg for dyr som ikke er mine, sa den tiltalte.Aktors spørsmål ble stilt fordi det fra politiet side er antydet at det kan ha blitt levert sauer til slakt som ikke var merket, og som det også kan ha blitt utbetalt rovdyrerstatning for.

Omfattende tap

På spørsmål fra forsvareren, advokat Jon Anders Hasle, fortalte tiltale at de som skulle kontrollere mulig tap etter ulveangrep på sau og geiter, mente at tapene var så omfattende i 2010 at kontrollmyndigheten ikke anså det nødvendig med stor og omfattende dokumentasjon.

47-åringen var meget klar på at han aldri hadde sendt inn krav om erstatning for sauer og geiter som han ikke var berettiget til.

— Min svake side er papirarbeidet og å holde orden på papirene. Jeg fikk hjelp til å skrive søknader, brev og holde dyreholdsjournalene vedlike. Det kan nok ha ført til at det ble noe uoversiktlig og litt uryddig, sa tiltalte.

Aktor spurte tiltalte hvorfor han låste døra da politiet kom og ville inn for å pågripe ham og ransake huset.

— Jeg satt i telefonen, og ble helt satt ut av at noen gaulet politi og ville inn. Jeg hadde ikke noe å skjule, men ble plutselig helt ifra meg. Men løp opp på loftet, men gikk ned og slapp politiet inn kort tid etterpå, fortalte den tiltalte.

Straffesaken mot bonden startet mandag og varer i to uker. Første dag gikk med til innledningsforedrag fra partene. Tiltalte skal fortsette sin forklaring tirsdag. Det er innkalt 50 vitner i saken.