— Det er et dokument i en intern prosess, og er sendt kun til styringsgruppen, skriver fagdirektør Per Engstrand i en mail til Fædrelandsvennen.

Avisen har flere ganger den siste uka bedt om å få innsyn i dokumentet. Det er en foreløpig anbefaling om hva sykehuset skal gjøre de neste to årene, revidert etter at det er kommet inn 39 høringsuttalelser.

Fagdirektør Per Engstrand holder foreløpige anbefalinger i Strategiplan 2015-2017 unntatt offentlighet, inntil det foreligger en endelig innstilling. Foto: Tore André Baardsen

OffentligDa prosjektleder Per Torgersen la fram sin rapport for styringsgruppen for Utviklingsplan 2030, var dokumentet offentlig.

LES OGSÅ:

Til forskjell fra Utviklingsplan 2030, skal Strategiplanen være mer konkret om hva sykehuset skal gjøre de neste to årene. Dette kan også dreie seg om at funksjoner kan bli lagt ned eller flyttet mellom sykehusene i Kristiansand, Arendal eller Flekkefjord.

Hemmelighold

— Jeg kan ikke se at det er noen grunn til at det skal være mer hemmelighold rundt Strategiplanen enn Utviklingsplanen, sier Geir Noraberg, ansatterepresentant i styret i Sørlandet sykehus.

Han mener åpenhet rundt prosessen er viktig for å redusere usikkerhet og unngå frustrasjoner både blant ansatte og i befolkningen.

LES OGSÅ:

Engstrand skriver i en mail at dette er et vanlig prinsipp:

— Intern saksbehandling i prosjekt- og styringsgruppen er ikke vanlig å publisere, heller ikke i Utviklingsplanen, skriver Engstrand i en mail.

— Hva risikerer du ved å offentliggjøre?

— Det er ikke mye, det er mer et prinsipp. Hvis den skal publiseres må den ut til hele organisasjonen, ikke bare media. Det kan oppstå forvirring rundt hvilken versjon som gjelder, når man har mange versjoner. Samtidig så ser jeg at det er en balanse her, og det er ingen viktig kampsak for meg, sier Engstrand.

Høyres stortingsrepresentant Svein Harberg (t.v.) mener Sørlandet sykehus må ha meget gode argumenter for å hemmeligholde foreløpige anbefalinger i Strategiplanen 2015-1017. Her er han avbildet mens sykehusdirektør Jan-Roger Olsen går gjennom de foreløpige anbefalingene i Utviklingsplan 2030. På andre siden av bordet sitter fra høyre Åse Michaelsen (Frp), Odd Omland (Ap), Kari Henriksen (Ap), Hans Thorwild Thomassen fra legeforeningen, tillitsvalgt Finn-Otto Fjellestad og klinikksjef Nina Iversen ved medisinsk klinikk.  FOTO: STEINAR VINDSLAND Foto: Steinar Vindsland

Forstår ikkeHeller ikke stortingsrepresentant Svein Harberg (H) forstår årsaken til hemmeligholdelsen.

— Umiddelbart skjønner jeg ikke hvorfor de skal være så hemmelighetsfulle. Jeg kan ikke skjønne hva som skal være farligere med Strategiplanen enn med Utviklingsplanen. Det er et stort engasjement både blant politikere og i befolkningen om hva som skal skje på sykehuset både på kort og lengre sikt, sier Harberg.

— Jeg synes de skal ha meget god grunn for å holde unna høringsnotatet. Jeg tror de ville tjene på å være åpne og involvere publikum og politikere i en debatt og ta inn over seg tilbakemeldinger som kommer, sier Harberg.

- Bør være likt

Styreleder Camilla Dunsæd var ikke kjent med hemmeligholdet:

— Jeg kan ikke se at det skulle være noen grunn til å holde det hemmelig. Det bør være samme grad av åpenhet rundt begge planene, sier Dunsæd.

Strategiplanen skal behandles i samme styremøte som Utviklingsplanen, torsdag 5. februar. Administrerende direktør Jan-Roger Olsen offentliggjør sin endelige innstilling samme dag som Engstrand offentliggjør endelig innstilling for strategiplanen, altså torsdag 29. januar.