78 år gamle Liv Espeland sov svært dårlig natt til lørdag. Noen timer tidligere hadde hun vært en kjapp tur innom Meny på Sørlandssenteret for å kjøpe roastbiff og brød, og så fram til å lage deilige rundstykker neste dag. Nå lå hun derimot våken, og forsøkte å rekonstruere hendelsesforløpet inne på butikken, der den store, sorte lommeboken plutselig forsvant mens hun kuttet brød.

— Den forsvant som dugg for solen da jeg sto ved brødkuttemaskinen. Butikkpersonalet og andre kunder var med og lette, til og med i søppelkassene, men til ingen nytte, sier Espeland.

- Helt fortvilet

Liv Espeland viser hvordan lommeboken var pakket inn i julepapir med innsiden ut. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Roastbiffen og brødet ble betalt av Espelands datter, men hvor lommeboka hadde tatt veien, forble et mysterium. Foruten de 7-800 kronene lommeboka inneholdt, var også fire bankkort borte. Særlig bekymret Espeland seg for bankkortet hun disponerer for Sjømannsforeningen, som hun ikke fikk sperret.— Jeg var helt fortvilet, forteller 78-åringen, som anmeldte forholdet samme kveld.

Dukket opp som gave

Overraskelsen var derfor stor da Espeland søndag tok en titt oppi postkassa på garasjeveggen på Hamresanden. Der lå en liten presang innepakket i julepapir - akkurat på størrelse med Espelands lommebok. På papiret var Espelands navn skrevet med blyant.

— Det var rene julekvelden. Der lå lommeboka, med alle kortene og alle pengene. Det var også lagt ved et håndskrevet kort, med pen skrift, sier Espeland.

Beskjeden på kortet lød som følger:

«Jeg fant denne på Meny Sørlandssenteret. [...] Jeg kom meget sent hjem og fant ikke adressen og tlf slik at jeg kunne ringe. Valgte da å levere den i postkassen. Håper innholdet stemmer. Ha en god dag.»

Den håndskrevne lappen inneholder en forklaring på hvorfor lommeboken først dukket opp to dager etterpå, men ingen informasjon om avsenderen. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Ønsker å takke

Da Liv Espeland fant pakken i postkassen søndag, ble hun stående lenge for å fordøye hendelsen. Foto: Eirin Margrethe Fidje

For Espeland ble det en strålende dag, men nå ønsker hun å få kontakt med den ukjente personen som tok seg bryet med å levere lommeboken rett i postkassen hennes. Både kortet og julepapiret som lommeboka var pakket inn i, har hun tatt vare på.— Jeg er så ualminnelig takknemlig, og har veldig lyst til å takke personlig. Jeg må jo i det minste få gitt en blomst, og håper han eller hun vil kontakte meg, sier Espeland, og legger til:

— Det er godt å vite at det finnes så ærlige mennesker der ute.