Mellom 6. og 12. november mistet Aftenposten 20 lommebøker i Oslo, Bærum og Asker for å måle nordmenns ærlighet. Aftenpostens lesere ble onsdag utfordret til å tippe resultatet av lommebokeksperimentet.

Nesten 42.000 deltok i avstemningen, og det alternativet som fikk flest stemmer var «15 av 20 lommebøker». 10 prosent av leserne stemte på dette svaralternativet.

Fasiten var at 15 lommebøker kom tilbake med bankkort og det meste av annet innhold.

To av de 15 manglet imidlertid alle de 300 kronene som lå i lommebøkene, mens én manglet 200 kroner.

Stemmene fordelte seg ganske jevnt utover skalaen. 47 prosent av leserne tippet at færre enn ti lommebøker ble returnert.

Ordfører Fabian Stang gjettet på forhånd at 12 lommebøker ville komme tilbake og at noen av disse ville mangle litt penger.

– Det gleder meg at byens befolkning er enda mer ærlig enn jeg var klar over, sier Stang.

By vs. land

Han mener at å få tilbake 15 av 20 lommebøker, er et godt resultat.

– Det er alltid noen som ikke skjønner forskjellen på mitt og ditt, men det er ikke mange andre storbyer i verden hvor du vil oppleve å få tilbake en så stor andel, sier ordføreren.

lesertips-k2b7XFHqqO.jpg

Han tror ikke resultatet ville vært bedre i andre deler av landet. – Jeg tror man ville fått et lignende resultat over hele landet. Å tro at vi er så forskjellige om vi lever i Oslo eller på landet, er litt gammeldags.

To forskere Aftenposten har snakket med er imidlertid uenige med Stang.

– Studier i Danmark viser at tilliten er høyere på landet enn i byene. At «alle kjenner alle» kan gi seg utslag både i mer omfattende sosial kontroll enn i byene, men også sterkere sosiale bånd, sier Helge Skirbekk.

Han er redaktør av boken Tillit i Norge og forsker ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.

– Redde for at det skal rakne

Skirbekk får støtte av Karine Nyborg, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo.

– Den rene, moralske motivasjonen for å levere tilbake lommebøkene trenger ikke være noe mindre i storbyer, men mindre steder har sterkere kontrollmekanismer. Hvis du gjør noe galt på et lite sted, kan noen som vet hvem du er, se deg. Det kan gå utover ryktet ditt. Derfor vil jeg tippe at du får tilbake flere lommebøker på små steder, sier Nyborg.

Hun sier at folk flest er engstelige for at andre misliker det de gjør.

– Dette gjelder også helt anonyme personer som du aldri ser igjen. Men ubehaget om familien og hele vennekretsen finner ut at du tok en lommebok, er mye større. I småsamfunn kan ryktet spre seg som ild i tørt gress, sier Nyborg. Responsen fra leserne på Aftenpostens lommeboksak har vært stor, og mange har delt sine egne historier på ap.no.

– Jeg tror at alle ranene som har skjedd i Oslo den siste tiden, har gjort folk engstelige. Vi er kanskje litt redde for at ting kan rakne i det norske samfunnet. Det skal ikke så mange ran til før det spres fryktelig mye angst, selv om sjansen for å bli ranet fortsatt er veldig liten. Derfor kan det være befriende å se at folk flest fortsatt leverer inn lommebøker de mister, og at viktige samfunnsstrukturer står støtt, sier Nyborg.

Er det mer sannsynlig å få tilbake verdisaker utenfor Oslo? Si din mening i kommentarfeltet.