Raymond Bærø snakket positivt om at enkelte velger deltid og verdsetter andre verdier enn det rent økonomiske.

— Er det noen maktgrep vi kan sette inn? For det er stor motstand hos enkelte og det er ikke lett å få ansatte ut av komfortsonen, sa ordfører Torhild Bransdal da heltid/deltid ble diskutert i plan- og økonomiutvalget tirsdag.

Hun var på jakt etter maktmidler som politikerne kan sette inn for å få tvinge folk over på heltid.

På landsbasis jobber stadig færre deltid

- Kvalitet, ikke sysselsetting

Varaordfører Berit Kittelsen (Ap) sa at det er for dårlig at snittstillingen i omsorgssektoren bare har økt fra 59 prosent til 65 prosent siste år og at listen med ansatte som ønsker heltid er redusert fra 122 til 109 ansatte.

Omsorgstjenesten er til for brukerne, ikke for de ansatte. Det er ikke et sysselsettingstiltak vi holder på med.

Kittelsen er villig til å sette hardt mot hardt, om nødvendig.

— Jeg er for fagforeninger, men jeg er også for arbeidsgivers styringsrett. Vi vet at kvaliteten på tjenestene blir bedre med heltid og vi har vedtatt en heltidskultur. Omsorgstjenesten er til for brukerne, ikke for de ansatte. Det er ikke et sysselsettingstiltak vi holder på med, sa Kittelsen.

Bærø fikk klar beskjed

Raymond Bærø snakket positivt om at enkelte velger deltid og verdsetter andre verdier enn det rent økonomiske.

Da nyvalgte Raymond Bærø fra KrF tok ordet og snakket fint om deltid og at han er stolt av at en del venndøler tør å velge andre verdier enn fulltidsarbeid, fikk han raskt beskjed.— Det er litt spesielt at dette kommer fra en såpass ung mann, svarte Kittelsen, mens Bransdal satte ham på plass med følgende forklaring til Fædrelandsvennen:

— Det er noe med å forstå rollen som arbeidsgiver. Det er Raymonds første møte som medlem av plan- og økonomi, og han vil forstå rollen sin etter hvert. Vi er ikke så uenige som det kan virke. Det er forskjell på ufrivillig og frivillig deltid, men som kommunepolitikere er vi arbeidsgivere, sa hun.

Jeg synes det blir for tøft å fremstille deltid nærmest som en ukultur.

Raymond Bærø er ikke helt enig i den forklaringen.

— Jeg og Torhild er helt enig i at heltid er bra og effektivt. Men jeg står trygt på KrFs politikk når jeg sier det jeg sier. Jeg synes det blir for tøft å fremstille deltid nærmest som en ukultur, mener Bærø.

Debatten om heltid kom opp som en del av den økonomiske gjennomgangen av kommunen så langt i år. Berit Kittelsen og Torhild Bransdal sa at de har kjempet for heltidskultur siden de begynte i politikken for flere tiår siden.

Kulturendring

Begge gjorde det klart at de ikke ønsker å endre på det.

De samme som ikke ønsker heltid, er de samme som klager på dårlig pensjon senere i livet. Dette handler om kulturer som må endres.

— De samme som ikke ønsker heltid, er de samme som klager på dårlig pensjon senere i livet. Dette handler om kulturer som må endres. I teknisk etat jobber flest menn. Der er aldri deltid tema en gang, sa Kittelsen.

Motstand

Personalsjef Heidi Engestøl sa at kommunen hele tiden jobber for å nå målet om mest mulig deltid. Hun sa at de møter motstand fra fagforeninger på enkelte områder og fra ansatte.

— Sykepleierforbundets krav om ikke å jobbe mer enn tredjehver helg, skaper deltid. Ellers går ikke turnusen opp. Vi har også utfordringer med ansatte som ønsker heltid, men som ikke ønsker den stillingen vi har å tilby og ansatte som ikke ønsker å jobbe fullt, sa Engestøl.

Hun lovet å intensivere arbeidet og presse hardere på for å nå målet om mer heltid.

Sykepleierne reagerer

— Det er litt rart at ordfører og varaordfører fra KrF og Ap i Vennesla vil ha sykepleiere til å jobbe annenhver søndag når de ellers er så mot søndagsåpne butikker blant annet av hensyn til de ansatte, sier hovedtillitsvalgt i Vennesla Sykepleierforbund, Elisabeth Jeppestøl Abusland.

Heltid kan skapes ganske raskt hvis politikerne øker de økonomiske rammene og antall ansatte

Hun sier fagforeningene er helt enig i at heltid er å foretrekke, men hun mener det ikke skal innføres ved å svekke de faglige rettighetene.

— Vil du ha en sykepleier til å vare i 30 år, innfører du ikke jobb annenhver helg. Heltid kan skapes ganske raskt hvis politikerne øker de økonomiske rammene og antall ansatte, sier Jeppestøl Abusland.

Hun viser til at sykepleiere i dag jobber 35,5 timer i uka og turnus tredje hver helg. Hun sier at 33,5 timers arbeidsuke eller 30 timers arbeidsuke bør innføres.

— Vi ser også en endring i kultur. Nyutdannede krever en lønn å leve av. De ønsker heltid, men de ønsker ikke å brenne seg ut heller, sier hun.

Frykter sykepleierflukt

Personalsjef Heidi Engestøl frykter sykepleierflukt fra Vennesla hvis det presses for hardt på for å få til heltidsstillinger.

Innfører vi turnus annenhver helg, frykter vi at mange vil søke seg til nabokommunene.

— Innfører vi turnus annenhver helg, frykter vi at mange vil søke seg til nabokommunene. I fjor måtte vi lyse ut fem ganger etter en sykepleier. De kan ofte velge mellom jobber, sa hun til politikerne i plan- og økonomi.

Turnus annenhver helg gjør det mye lettere å lage heltidsstillinger. Når ansatte jobber tredjehver helg, må det være mange på deltid for å få turnusen til å gå opp.

— Det må da være en grense for hvor mange sykepleiere nabokommunene trenger. Jeg ser ikke helt den trusselen, sa Aps varaordfører Berit Kittelsen.

Engestøl sa at en fagforening i en enkeltsak har kjempet for turnus fjerde hver helg, og ikke tredjehver.

— Vi fikk klar beskjed om at hvis ikke vi ga oss, skulle de aldri gi seg, sa Engestøl.

— Sånn kan vi ikke ha det, sa Berit Kittelsen og snakket igjen om arbeidsgivers styringsrett.