De kvinnelige tiggerne fikk støtteerklæring fra talerstolen på Torvet, men hun her fikk ikke mange kroner i koppen da 8. mars-toget passerte henne på hjørnet av Kirkegata og Tollbodgata. Foto: Erling S. Hægeland
Hovedtaler Sølvi Gjerdahl Thomassen gratulerer sine medsøstre med dagen. Foto: Erling S. Hægeland
Da 8. mars-toget gikk forbi skulpturen av Camilla Collett i Tresse var det mange som la ned blomster. Foto: Erling S. Hægeland
Joud Salek (9) var en av mange som deltok på årets 8. mars-markering på Torvet i Kristiansand. Foto: Erling S. Hægeland
Det var tydelig at mange var opptatt av om hvorvidt leger skal ha rett til å nekte å henvise kvinner til abort. Foto: Erling S. Hægeland

— Regjeringens forslag om å gi fastleger rett til å nekte å henvise kvinner til abort er ikke noe annet enn en omkamp på abortloven. Vi sier nei til reservasjonsretten uavhengig av om den gis av kommuner eller staten.

Slik innledet Sølvi Gerdahl Thomassen fra Fagforbunet sin hovedtale på 8. mars-arrangemenret på Torvet, og ble avbrutt av applaus fra de 300 frammøtte.

Hun tok deretter for seg det faktum at det er at så mange kvinner som ikke får muligheten til å arbeide heltid, og viste til at over halvparten av de som arbeider i helse- og omsorgssektoren arbeider deltid.

— Alle må få lovfestet rett til full stilling og kvinner må sikres lik pensjon som sine mannlige arbeidskolleger, sa hun.

Sint og provosert

Ap-politiker Jannike Arnesen sa i sin appell at det svartner for henne når noen tar til orde for å begrense hennes og andre kvinners rett til å ta abort.

— Jeg blir forbannet når det kommer fram at én av ti kvinner har blitt utsatt for voldtekt, og dette bør også gjøre menn sinte, tordnet hun.

Alexandra Grønnås tok til orde for strengere strafferammer for menn som utøver vold og begår overgrep mot kvinner. Hun ba også de frammøtte om behandle kvinnene som mot sin vilje er henvist til å sitte tigger i sentrum med respekt.

Årets paroler

Årets hovedparoler under 8. mars-arrangementet i Kristiansand var «Solidaritet med verdens kvinner» og Kvinners rettigheter kommer ikke av seg selv».

Underparolene var «Kvinner er ikke til salgs», «Nei til offentlige nedskjæringer», «Lovfestet rett til heltid — ja til 6-timersdagen», «For likepensjon», Håndhev sexkjøpsloven, bedre hjelpetiltak», «Forsvar abortloven - nei til reservasjonsrett», «Trygg abort til alle jordens kvinner» og «Solidaritet med Syrias kvinner.

Hedret Collett

Da 8. mars-toget passerte Tresse, la flere av deltakerne ned blomster ved Camilla Collett-statuen. Kvinnesaksforkjemperen og forfatteren ble født i Kristiansand i 1813. Bronseskulpturen ble reist i 1964 i anledning at det var 150 år siden foregangskvinnen ble født. På sokkelen står Camilla Colletts motto som var «Tro er man kun når man er det mot sig selv».

Jannike Arnesen er godt fornøyd med årets oppmøte, som hun mener er bedre enn i fjor. Anslagsvis 300 møtte opp på Torvet og fulgte toget gjennom Kvadraturen.

De som i år var med på å arrangere 8. mars i Kristiansand var Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Nei til EU, Amnesty, Norges Kommunistiske Parti, Rød Ungdom, Rødt, Sosialistisk Ungdom, Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderens Ungdomsfylking, Arbeiderpartiet og Venstrekvinnelaget.