De fleste av disse var kvinner, og bare 2.000 av dem var menn, ifølge Arbeidskraftundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå (SSB). Sammenlignet med tallet på hjemmearbeidende i 2008, er dette en nedgang på 25 prosent, skriver avisen Dagen.

— Dette er en trend som har vart i flere tiår, uten at vi ut fra våre undersøkelser kan si noe om årsaken til det, bortsett fra at stadig flere er blitt yrkesaktive på heltid, eventuelt lang deltid, sier seniorrådgiver Tor Petter Bø i SSB.

Familiesosiolog og fungerende leder i Norsk Kvinnesaksforening, Margunn Bjørnholt, peker på at det bare er rundt 20 år siden Norge hadde flere hjemmeværende kvinner enn de andre nordiske landene.

— Da følte kvinner som gikk ut i lønnet arbeid at de måtte forsvare seg. Mange hadde meninger om at det ikke var så bra for barna at mor jobbet. Nå har diskusjonen om dette blitt snudd helt på hodet. I dag er det dem som vil være hjemme med barna til de er et og et halvt eller to år, som møter en sterk moralisering fra veldig mange hold. De blir nesten beskyldt for å ikke bidra nok i samfunnet, sier hun. (©NTB)