KRISTIANSAND: — Vi har planer om å servere boller og kaffe. Så skal vi gå noen småvandringer utover natta, akkurat slik som vi gjorde forrige helg, sier Kathe Tove Haugrud, leder av Soldiers of Odin Kristiansand til Fædrelandsvennen fredag kveld.

Forrige helg patruljerte gruppa i Kristiansand, og delte ut boller de hadde fått fra flere av bakeriene i byen. Etter at det ble flere medieoppslag gjennom helga, gikk bakeriene ut og sa de ikke ville gi gruppa flere bakevarer.

— Måten vi har blitt fremstilt på i media er veldig uheldig. I morgen skal vi bake boller selv og dele dem ut på kvelden, sier Haugrud.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at flere av personene med tilknytning til gruppa er straffedømte for saker som gjelder vold, voldtekt, innbrudd og ulovlig våpenbesittelse.

Fem medlemmer

Soldiers of Odin skiller mellom fullverdige medlemmer og støttemedlemmer. Per i dag har gruppa fem fullverdige medlemmer, og cirka 100 støttemedlemmer.

— For å bli fullverdig medlem må man ha deltatt på tre møter eller vandringer. Der blir man vurdert som person, sier Haugrud.

Lørdag blir gruppa stående ved Victoria pub i Markens, akkurat som forrige helg. Hvor mange de blir kan hun ikke svare på ennå.

Blir ikke bortvist

Fredag skal politiet i Stavanger ha hatt et møte med Odins soldater i Sandnes. De skal ha bedt gruppa om å kle seg i mindre uniformslignende klær, men kommer ikke til å vise dem bort fra byen.

Rundt midnatt forrige lørdag samlet både politi, natteravner, og Soldiers of Odin seg rundt en kvinne som falt og slo seg i Markens gate. Foto: Vegard Nekstad

Operasjonsleder Per Kristian Klausen i Agder politidistrikt sier til Fædrelandsvennen at de ikke har hatt noe møte med Soldiers of Odin Kristiansand.

— Vi har ikke fått spesielle instrukser om verken det ene eller det andre i forkant av denne helgen. Men dersom vi ser dem på byen, kommer vi nok til å ta en prat med dem, sier Klausen fredag kveld.

Talsmann kastet ut

Fredag ble gruppas talsmann på landsbasis, Ronny Alte, sparket ut av Soldiers of Odin. Ifølge NTB er bakgrunnen Altes kritikk av den nye, islamistiske gruppa "Soldiers of Allaah". Alte har tidligere vært leder av Norwegian Defence League, og vært sentral i Pegida-bevegelsen i Norge. Det er to ytre høyre-grupperinger.

Soldiers of Odin delte ut boller og kaffe i Markens forrige helg. På bildet ser du Richard Ravnevand fra Soldiers of Odin, og Bjørn Bakke som får servert en bolle. Foto: Thomas Hegna

— Vi er ikke en fremmedfiendlig organisasjon. Vi er en organisasjon som er til for alle. Alte ble kastet ut i dag. Det er veldig bra. Egentlig det beste som kunne skje. Det er vanskelig å hele tiden skulle ta avstand fra det høyreekstreme miljøet, forteller Haugrud.

Gleder seg

Hun sier hun gleder seg til lørdagens "vandring", som de kaller det etter at politiet gikk ut og sa de ville slå ned på privat patruljering.

- Det var virkelig morsomt forrige lørdag. Vi fikk masse gode tilbakemeldinger fra folk i gata, og hadde god dialog med både natteravnene og politiet. I morgen skal vi gå i mørke områder som natteravnene ikke pleier å gå i, som på Torvet og ved Gartnerløkka, forteller Haugrud.