Soldiers of Odin bekrefter at de skal ut og patruljere i gatene lørdag, tross politiets advarsel om at de vil bli bortvist. De skal servere kaffe og boller. Foto: Minna Raitavuo

— Jeg kan bekrefte at vi skal patruljere gatene i Kristiansand lørdag, sier gruppas nasjonale talsmann, Ronny Alte.

Dette til tross for at politiet torsdag ga klar beskjed om at de vil bortvise «Odins soldater» eller lignende grupper som ønsker å drive patruljevirksomhet i byer på Sørlandet.

Politiet: Vil bortvise «Odins soldater»

Hvis «soldatene» ikke etterkommer politiets bortvisning, sier politiet at innbringelse og bøteleggelse er aktuelt.

- Ikke ulovlig

Ronny Alte mener politiet ikke har anledning til å stoppe dem ut fra at de bærer gensere med logoen til Soldiers of Odin. Han har torsdag konferert åpent med advokat John Christian Elden på sin Facebook-profil, der Elden skriver: «Høres ut som en jobb... I likhet med MC drakter er det nok ingen hjemmel i Norge for å nekte klesdrakt...«

Til Agderposten sier Elden at han tviler på at politiet har lovhjemmel til å gripe inn mot «Soldiers of Odin» på Sørlandet.

— Her må politiet lese hele lovbestemmelsen. Det står i politiloven paragraf 26 annet ledd at forbudet mot privat rettshåndhevelse i første ledd ikke gjelder for beskyttelse av mennesker eller gods.

Overfor Agderposten trekker Elden parallellen til ordinære natteravner.

— En natteravn, hva enn det er Thors eller Odins ravner, har ingen politimyndighet, men tanken er at den blotte tilstedeværelse skal hindre kriminalitet. Inntil politiet selv greier å komme seg ut på gata, bør vi være glade for den bistand som gis gratis. Ulovlig er det i alle fall ikke, sier Elden til Agderposten.

Åtte personer til nå

Til Fædrelandsvennen sier Ronny Alte:

— Det blir et h... hvis noen pågripes på grunn av genserne de går med. Jeg skulle likt å se politiet pågripe noen av oss på grunn av genserne, uten at vi har gjort noe galt, sier han.

— Hvor mange skal ut på gata i Kristiansand lørdag?

— Det blir ganske mange. Men noen vil gå i sivil. Det er ikke så mange som har genserne våre ennå. Men det melder seg stadig flere. Det blir ikke de store mengdene, men en relativt stor gruppe, sier han.

Ronny Alte opplyser under intervjuet at det siste tallet han så var åtte deltakere som har meldt seg, men at dette tallet kan øke.

— Er dette personer som står på Facebook-gruppa deres?

— Ja, men ikke alle. Det har også meldt seg folk som ikke vil være på Facebook-gruppa.

Dømt for vold

— Ut fra det Fædrelandsvennen kan se er det flere av personene på Facebook-gruppa som har dommer på seg. Disse gjelder forhold som vold, voldtekt, narkotika, ulovlig våpenbesittelse og innbrudd. Skal folk føle seg trygge hvis noen av disse går rundt i byen?

Soldiers of Odin bekrefter at de skal ut og patruljere i gatene lørdag, tross politiets advarsel om at de vil bli bortvist. De skal servere kaffe og boller. Foto: Minna Raitavuo

— Dette er ting som ligger i fortiden, det er ting som har skjedd bak i tid. Ofte har folk med den type saker på seg bedre erfaring, og ser lettere ting på byen, enn det byråkrater gjør. De har lært ting på livets harde vei, og vet mer enn hvis man har en byråkratisk utdannelse. Jeg sier ikke at det er positivt å ha en dom, men folk må få en sjanse. Vikan ikke fryse dem ut av samfunnet fordi de har vært dumme tidligere. Nå har de gjort opp for seg. Da må de få gå videre uten at vi fryser dem ut. Men hadde disse tingene skjedd nå, ville det stilt seg annerledes, sier Alte.- I en av sakene har vedkommende ikke vært inne til soning ennå?

— Jeg kjenner ikke de konkrete sakene, og kan vanskelig uttale meg. Men hvis de står i soningskø, så er det ikke deres feil, men myndighetens feil, sier han.

Trygge

— Skal innbyggerne i Kristiansand føle seg tryggere hvis disse personene er blant dem som patruljerer gatene i byen?

— De som er ute gjør det som vanlige menn. De er bare ute og følger med. Hvis de har gjort opp for seg, så er den saken ute av verden, sier Alte.

Soldires of Odin: Vil beskytte kvinner mot overgrep

Dan Eivind Lid er en av dem som skal patruljere gatene lørdag sammen med hunden sin, Odin. Han forteller at den eldste deltakeren er 79 år.

— Folk har ikke noe å være redd for, sier han.

— Men flere av dem som er med på Facebookgruppa har dommer for ganske alvorlige forhold, slik som vold, voldtekt, narkotika og innbrudd?

— Men det er forhold som ligger tilbake i tid. Alle må få en sjanse til å begynne på nytt, sier han.

Boller og Kaffe

Lid forteller at han og de andre møtes på Patricks klokken 21.00 lørdag kveld.. Deretter trekker de over gaten til drosjeholdeplassen ved Handelens hus, der de vil serve folk som er ute.

— Vi har fått boller fra fire bakerier, og skal dele ut dem og kaffe til folk som er ute, sier han.

Lid forteller at de som skal ut og patruljere er vanlige folk.

— Vi er ikke en organisasjon. Vi en samling private personer som har en Facebookgruppe, forteller han.

Lid har selv deltatt som ordinær natteravn to ganger i fjor, men ble da bortvist av politiet.

— Det var av hensyn til muslimer, jeg hadde ikke gjort noe klanderverdig. Ikke hadde jeg snakket om politikk heller, sier han, og legger til at politiet bør være politisk nøytralt.

Han forteller at noen av dem i gruppa var ute og patruljerte forrige helg, og at det gikk helt fint.

Ikke borgervern

Det er Kathe-Tove Haugrud som står som organisator i Kristiansand. Fædrelandsvennen har ikke fått kontakt med henne torsdag. Men i debatten på fvn.no torsdag, skriver hun:

«Soldiers of Odin er private Nattravnere..IKKE ET BORGERVERN.«

Hun skriver senere:

«De følger lover og regler i Norge...det er ingen som kan stoppe de fra å gå som private nattravnere. Den eneste agendan er å være synlig i gatene og nærmiljøene..kontakte poiltiet hvis de ser uro..voldsepisoder...narkotikahandel ,samt filme som er gull i retten. Hvorfor ikke ønske de velkommen i gatene...de er der for ALLE.«