— Deres virksomhet strider mot politilovens paragraf 26, der det heter at privat rettshåndhevelse gjennom borgervern er forbudt, sier Sakariassen til Aftenbladet.

- Skuffende

— Politiet observerte jo selv gruppens virksomhet sist helg, uten å gripe inn?

— Det synes jeg er skuffende. Jeg synes det er helt åpenbart at det må være ulovlig når en stor uniformert gruppe patruljerer gatene på denne måten. Grunnen til at jeg anmelder, er for å få en skikkelig rettslig vurdering av denne type virksomhet, sier SV-politikeren.

Den aktuelle paragrafen i politiloven lyder slik:

«Det er forbudt for andre enn politiet å organisere eller delta i privat virksomhet som har som formål å opprettholde offentlig ro og orden eller drive andre former for alminnelig rettshåndhevelse på offentlig sted».

Regjeringsbråk

Forbudet er ikke til hinder for at det etableres vakthold for å beskytte person eller eiendom eller verne om naturen. Forbudet er heller ikke til hinder for at en arrangør av allment tilgjengelig sammenkomst eller tilstelning etablerer vakthold for å opprettholde ro og orden under arrangementet.

Odins soldater skapte også strid innad i regjeringen tirsdag da justispolitisk talsmann i Frp, Jan Arild Ellingsen, gikk ut med støtte til gruppen.

Han fikk straks motbør av sin kollega i Høyre, Andre Werp, som ikke kunne se noe positivt ved virksomheten til Odins soldater.

LES OGSÅ: Frp distanserer seg fra utspill om Odins soldater

Vil ikke ha dem i gatene

Ordfører Christine Sagen Helgø i Stavanger opplyste på sin side i kommunalutvalget tirsdag at hun vil ikke ha Odins soldater patruljerende i gatene. Hun er i dialog med politiet om saken, sa hun.

— Jeg er veldig glad for at den politiske ledelsen i Stavanger ser denne saken på samme måte som jeg, sier Eirik Faret Sakariassen.

Både han og Annamaria Gutierrez (V) har fremsatt formelle spørsmål til ordføreren i Stavanger om Soldiers of Odin. Disse blir besvart i formannskapsmøtet torsdag.

Uønsket

I Kristiansand har både gruppeleder Ivar Bergundhaugen (V) og Melissa Lesamana (SV) stilt spørsmål til ordfører Harald Furre (H) om Soldiers of Odin.

Venstre ber formannskapet i Kristiansand vedta at gruppen er uønsket på samme måte som såkalte énprosents MC-klubber, og SV vil ha svar fra ordføreren om hva han vil gjøre med situasjonen framover.

Ordføreren har svart at han vil komme tilbake til saken, men har skrevet følgende:

«Både som ordfører og som privatperson er jeg bekymret for og til dels skremt over den hatretorikken vi ser sprer seg i enkelte grupperinger. Jeg er derfor glad for at arbeidet for å forhindre etableringen av ekstremistiske miljøer har vært en viktig del av kommunens arbeid med å forebygge kriminalitet. Jeg ønsker også framover at Kristiansand kommune skal være i front når det gjelder denne typen arbeid».