Årets siste påskedag. Utrykningspolitiet står klare til å vokte veiene i Agder. Vi ble med UP da de holdt kontroll på E 39 ved Fardalsbakken mandag formiddag og allerede fra start var det full gass opp bakken.

Flere måtte grave dypt i lommeboka etter å ha blitt stoppet i laserkontrollen på E 39. Foto: Espen Sand

— Vi har kun vært her i 30 minutter og har klart å skrive ut tre forelegg og to førerkortbeslag. Den ene kjørte i 133 og den andre i 118 kilometer i timen. Fardalsbakken er et klagested hvor folk på død og liv skal forbi og tråkker klampen i bånn. Noe av det vi opplever her er helt hinsides, sier Larsen.I løpet av den første timen var det så høy fart at UP var nødt til å la fartsovertredere slippe unna.

— Nå går det så fort her at vi kun kan konsentrere oss om de høyeste hastighetene. Vi har ikke kapasitet til å ta inn alle som kjører for fort, sier Larsen.

Totalt mistet fem bilister førerkortet da UP holdt kontroll ved Fardalsbakkene. I tillegg ble det skrevet ut 32 forenklede forelegg.

- Måtte betale 7000

Fardalsbakken har en fartsgrense på 80 kilometer i timen. Lappen ryker om man passerer 116 kilometer i timen.

Vi fikk snakke med Lars fra Tyskland som såvidt beholdt førerkortet.

— Jeg hadde 115 kilometer i timen og må betale over syv tusen kroner. Problemet er at trafikken foran gikk så seint at den laget kø. Jeg er glad jeg beholdt lappen, sier Lars.

— Kommer du til å kjøre med lavere hastighet neste gang?

— Jeg håper det, sier tyskeren som er bosatt i Norge.

Svenske Mikael Valentinsson hadde vært på påskeferie i hjemlandet og på vei til Sandnes hvor han skulle på jobb. Han var mest irritert over UPs valg av strekning.

Irritert på UP

— Jeg har hatt førerkort siden 1979 og aldri blitt tatt før. Det irriterer meg at UP må stå et slikt sted hvor det er en kort strekning med to felt. Det er feigt. Jeg lå bakerst i en lang rad med biler og ønsket å kjøre forbi. Det er såre penger å betale og nå må jeg nok jobbe ekstra neste helg for å betale boten, sier svensken.

I løpet av en halvtime hadde UP beslaglagt to førerkort, samt delt ut tre forenklede forelegg på E 39 ved Fardalsbakken. Foto: Espen Sand

Ingen av de spurte ønsket å bli fotografert av Fædrelandsvennen.Rogalendingen Sindre Bø var på vei fra Høvåg til Ålgård da han ble tatt av UP.

Vi spør hvordan det er mulig å bli tatt etter den massive medieomtalen av UPs satsing i påsken.

— Det kan du si. Jeg synes det er bra at de er ute på veien, men dumt at de skal stå på en strekning med krabbefelt, sier Bø.

Larsen i UP mener stresset i påsken er en årsak til villmannskjøringen.

Frykter ny rekord

— Folk er stresset og vil fort hjem. Noen kjører forbi omtrent av vane, sier han.

Elbilen Tesla er en gjenganger i bøteregisteret.

— For et par år siden var det nesten ikke en eneste Tesla som kom seg forbi kontrollen. Nå er det ikke like ille, men de blir fremdeles hyppig stoppet, sier Larsen.

Mandag formiddag ble flere bilister fratatt førerkortet etter å ha kjørt for fort på E 39 ved Fardalsbakken. Foto: Espen Sand

Da Fædrelandsvennen snakket med UP 1. påskedag, hadde 13 personer så langt mistet førerkortet. I tillegg hadde UP skrevet ut 175 forenkelde forelegg.— Det ser ikke bra ut. I fjor skrev vi ut 183 forelegg, og jeg er redd for at den rekorden kommer til å ryke i løpet av morgendagen, sa fungerende distriktsleder i UP, Øystein Krogstad til Fædrelandsvennen 1.påskedag.

Han la til at det foreløpig ikke er rapportert om alvorlige ulykker, noe de er veldig glad for.

Krogstad fortalte at folk kommer til å se patruljene langs veiene ned fra fjellet, på E 18 og E 39. — Det blir nok en del som må bidra til statskassa. Så får vi håpe at færrest mulig slipper å bli fotgjengere.