KRISTIANSAND: — Til nå er det kommet 39 anmeldelser etter at betalingsteminalen ved Barneland i Sørlandsparken ble utsatt for skimming. Anmeldelsene representerer beløp på til sammen 340.000 kroner, opplyser overbetjent Gjert Erik Karlsen ved økokrimavsnittet i Agder politidistrikt. – I perioden fra 7. til 25. mai ble det gjennomført 800 transaksjoner i betalingsterminalen. De som har brukt chip vil neppe bli svindelutsatt, forklarer Karlsen.

Kontoer sperret

. - Det er kortbrukere som har benyttet magnetstripen som er utsatt for svindel. Noen banker har allerede sperret kontoen til de kundene som brukte terminalen, men vi frykter at flere kort vil bli utsatt for svindel, sier overbetjenten.

Det var først i juli svindelforsøket egentlig ble oppdaget av en rekke personer når kontoutskriften for juni dukket opp. Da så folk at det var gjennomført trekk på kontoen fra Thailand, Hong Kong og i Canada.

— Etter at kort med magnetstripen er benyttet, og informasjon om konto og koder er lagret i den falske terminalen, blir opplysningene brukt ved kopiering av nye kort. Disse kortene blir solgt, og kontoen blir belastet fra andre land. Det vi er redd for er at noen som brukte magnetstripen ved betaling fortsatt ikke har oppdaget at kontoen er misbrukt, eller at kortinformasjonen ennå ikke er tatt i bruk av de som rappet informasjonen via skimmingen. Det aller beste er at alle som handlet i Barneland med betalingskort og brukte magnetstripen i perioden 7. til 25. mai tar kontakt med sin bank for å få sperret kortet og få utstedt et nytt, fremholder overbetjent Karlsen.

Rumener etterlyst

En 35 år gammel rumener er etterlyst og mistenkes for å ha stått bak skimmingen av betalingskortene. Han har selv, eller ved hjelp av andre, gjemt seg i lokalet og montert skimmingsutstyret etter at butikken var stengt. Senere ble skimmingsutstyret fjernet og informasjonen brukt til å produsere nye kort. De nye kortene er solgt og brukt til å svindle kortinnehaveren og bankene.