Foto: TOLLVESENET

Mange sørlendinger svindlet

Flere meldinger om skimming de siste dagene har ført til at politiet har åpnet etterforskning.

KRISTIANSAND: Økonomiavsnittet ved felles krimenhet i Agder-politiet er i gang med å samle sammen informasjon etter at flere kortkunder har opplevd å bli utsatt for kortsvindel de siste dagene.

Er du blitt utsatt for skimming? Kontakt fvn.no på telefon 38 11 32 92 eller nyheter@fvn.no.

Norske banker er i alarm-beredskap etter at kunder har opplevd å få tappet sine kontoer for mange tusen kroner. De siste dagene har fvn.no fått tips om flere kunder som er blitt utsatt for skimming.

Liv Karin Lindtveit, politispesialist hos politiet, bekrefter at det er satt i gang etterforskning etter flere tilfeller av skimming.

Tar lang tid

Det tar imidlertid tid fra skimmingen skjer til kortet blir tappet. Dermed blir det vanskelig å ta skimmerne på fersken. Trolig har alle som nå er utsatt for skimming brukt kortet sitt hos butikken Barneland i Sørlandsparken.

Fvn.no har vært i kontakt med flere kunder som sist brukte kortet ved butikken i mai. Først nå er kortene blitt tappet. Politiet er klar over at det tar tid før kortene tømmes.

– Det er montert utstyr og det tar en viss tid før de begynner å bruke kortet, sier Lindtveit til fvn.no.

– Det som nå skjer er at bankene prøver å få oversikt over mange kort som er berørt. Vi er i ferd med å få oversikt over omfanget, sier hun.

Flere tilfeller

Politiet har de siste dagene vært flere steder hvor folk har mistenkt skimming. Tidligere denne uka rykket politiet ut til 1-2-3-stasjonen i Sørlandsparken uten at det ble funnet mistenkelig utstyr. I går var politiet dessuten ute på befaring hos Barneland i Sørlandsparken.

Bankenes Standardiseringskontor oppfordrer nå kortbrukere om å bruke chip i stedet for magnetstripe, samt å alltid skjule pin-koden. Postbankens bankkort har ikke chip, og kan av den grunn være spesielt utsatt. Banken nekter å gå ut med mer informasjon om situasjonen banken er i.

— Jeg kan bekrefte at vi har saker på skimming i år, sier direktør for samfunnskontakt i DnB NOR-konsernet, Dag Arne Kristensen, til fvn.no.

Oppringt av banken

Gunnar Engebu fra Søgne mistenkte mandag kveld at han var blitt skimmet ved 1-2-3-stasjonen i Sørlandsparken. Politiet ble tilkalt, men kunne konstatere at det ikke dreide seg om skimming.

Da det fvn.no senere snakket Engebu senere, viste det seg at han har handlet på Badeland.

  • Jeg ble oppringt av noen i Postbanken sikkerhet. De hadde oppdaget noen transaksjoner på kortet mitt som de syntes at virket mistenkelige. Noen hadde tatt ut penger på minibankkortet mitt i Bucharest i Romania. Der har jeg aldri vært, og noen må derfor ha skimmet kortet mitt, forteller Engebu til fvn.no.

Er du blitt utsatt for skimming? Kontakt fvn.no på telefon 38 11 32 92 eller nyheter@fvn.no.