— Er du i tvil skal du la bilen stå.

Det sier operasjonsleder Ingrid Mæhre i Agder politidistrikt. Hun forteller at da hun kom på jobb, satt alle hennes medarbeidere i samtaler med russ. Over 2000 russ hadde tatt turen til russetreffet som ble arrangert i Kvinesdal fra 1. til 2. mai.

Tanken er god

Arrangementet var en såkalt blåtur hvor russen reiser avsted til et ukjent mål for å feste, og tidligere har festingen foregått langt utover natten. Flere av deltakerne kommer fra Rogaland, Agder og Telemark. Lørdag morgen tok flere russ kontakt med politiet. Spørsmålet var om de kunne få en promilletest for å se om de var skikket til å kjøre bil.

— Dette er ikke noe vi pleier å gjøre. Vi gjennomfører ikke promillekontroller på denne måten. Vi har sagt til russen at dersom de ikke vet om de er edru, så skal de heller ikke kjøre bil. Det er ikke verdt å sette seg selv og andre i fare, sier Mæhre.

Hun synes det er et godt initiativ, og at russen skal ha ros for at de tok kontakt.

— Tanken er god, men samtidig burde de hatt en klar avtale på forhånd om hvem som skulle kjøre bilen tilbake. Den personen burde da holdt seg unna alkohol og fått en god natt søvn.

Viser ansvar

Lederen av russens hovedstyre i Agder, Victoria Noel Bjorvatn, mener russens initiativ viser at de tar ansvar. Det synes hun er bra.

— Jeg liker når russen tar ansvar for seg selv. Det er bra at de vil sjekke seg før de kjører, enn at de bare kjører, sier Bjorvatn.

Søvnmangel

Mæhre sier det i tillegg til alkoholinntak, kan være flere faktorer som kan være avgjørende for hvor god sjåfør man er.

— Selv om du ikke har drukket, har du kanskje sovet veldig lite. Lite søvn kan være like farlig som promille. Det sies at du er som full når du ikke har sovet på et døgn, sier operasjonslederen.

Hun oppfordrer russen til å legge seg i teltet og sove før de setter kursen hjemover.

KRSby var til stede under arrangementet, og har laget en stemningsfull video.