— Jeg oppfordrer alle bestemødre til å bli med i en bestemoraksjon for å redusere antall voldtekter og seksuelle overgrep i russetida. Bestemoraksjonen er retta mot de som har barnebarn som er russegutter, sier Kari Henriksen (59), som representerer Arbeiderpartiet på Stortinget.

Budskapet hun sender til gutten er enkelt og tydelig:

- Nei betyr nei. Tja er ikke ja. Snakk om at gutten har ansvar for å vite at seksuell kontakt og handlinger er ønsket av partneren. Også hvis du er full.

Selv er hun bestemor til fire, tre av dem er gutter. Og en av dem er russ i år.

Sendte sms til barnebarnet

Lørdag morgen sendte hun følgende sms til guttebarnebarnet som tilbringer dagen på russetreff: «Kjære deg. Ha en fin helg :-), ta vare på deg selv, og husk at nei er nei, og tja er ikke det samme som ja :-)! Riktig god helg.

Kari Henriksen håper ikke flauhet hindrer bestemødre i å ta opp saken med barnabarna. Foto: Arkivfoto

— Har du fått svar? - Nei, han er nok så opptatt. Men det viktigste er at han får det med seg, sier hun.

Henriksen viser til tall fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og stress.

Ifølge deres forskning oppgir sju prosent av alle kvinner at de har blitt presset til seksuelle handlinger.

Seks prosent er blitt utsatt for voldtekt, like mange for uønsket seksuell kontakt under beruselse. 86 prosent av dem som er voldtatt, har blitt det av en de kjenner.

- Dessverre vil erfaringsmessig en del jenter bli utsatt for uønsket seksuell kontakt og seksualisert vold i russetiden. Derfor denne oppfordringen nå, sier Henriksen.

Denne sms-en sendte Kari Henriksen (59) til sitt barnebarn lørdag, da han skulle på russetreff. Foto: skjermdump

— Hvorfor en bestemoraksjon, er ikke dette et foreldreansvar? - Jovisst, og ingen er utelukket fra å ta ansvar, selv om jeg spesielt oppfordrer bestemødre. Vi står litt lenger vekk enn foreldrene, og har ikke et direkte oppdrageransvar, påpeker Stortingsrepresentanten.

— Mange bestemødre er viktige i livet til ungdommen, og som kvinne har man kanskje egne erfaringer å formidle. Kanskje bestemødre får en annen respons enn foreldrene når vi tar opp sånne ting - mindre opprør, sier Henriksen.

- Mannens ansvar er størst

— Du legger bevisst ansvaret på gutten, ikke på at jenta må passe seg?

— Akkurat det er viktig å diskutere. Det er en tendens i dommer hvor tiltalen er av seksuell karakter, og dommen går i tiltaltes favør, at kvinnen nærmest inviterte til det. Enten fordi hun var lettkledd eller full og ikke i stand til å ta vare på seg selv. Det er en helt feil tilnærming. Kvinner har rett til å kle seg akkurat som de vil, uten risiko for uønsket seksuell kontakt, og det er mannens ansvar å forsikre seg om at aktiviteten er villet, fastslår Henriksen bestemt.

Her er oppfordringen slik Kari Henriksen formulerte den på Facebook-siden sin lørdag. Foto: skjermdump

Samtidig presiserer hun at det ikke er noe bedre om jenta utsetter mannen for uønsket seksuell kontakt.— Men vi vet at det er flest kvinner blant ofrene, derfor er mannens ansvar størst. Vi vet også at det å bli utsatt for voldtekt får stor betydning for jentas liv. Det går ut over relasjoner, tillit, og evne til å konsentrere seg om skole og arbeid, og kan føre til store psykiske og fysiske senskader. De har et langt liv foran seg, og vi må gjøre alt vi kan for å redusere risikoen, sier Kari Henriksen.

— Du tror ikke det er flaut for enkelte bestemødre, å ta opp et sånt tema med guttebarnebarnet?

— Mulig noen kan føle det. Jeg begynte selv tidlig å si det til dem. Men selv om det er flaut, mener jeg saken er for viktig til at flauhet skal stoppe en slik samtale. Vi bestemødre har jo levd et helt liv, og vært gjennom mange flaue ting. Vi har litt erfaring med at det ikke er så farlig.

- En fin ting å løfte

— Et større samlet fokus på seksuell adferd i russetiden, er bra, og en fin ting å løfte, sier Kristin Holen, leder av den kommunale ungdomshelsetjenesten i Kristiansand.

Hun viser til de store konsekvensene uønsket seksuell adferd kan ha.

Kristin Holen leder ungdomshelsetjenesten i Kristiansand. Foto: Arkivfoto

— Det å bli presset til noe man ikke vil, er alltid problematisk. Derfor er vi opptatt av å fokusere på at unge, jenter som gutter, setter tydelige grenser for seg selv, sier Holen, og minner om at alkohol bidrar til å flytte grenser. - Derfor sier vi at de må bestemme seg på forhånd for hvor langt de er ville til å gå, og være tydelige på dette. Vi oppfordrer dem til å passe på og være tilstede for hverandre, sier Holen.

Ungdomshelsetjenesten samarbeider med de videregående skolene, og gir blant annet ut en folder med gode råd til russen.

- All bevissthet hjelper

— Hvis det er én ting vi er opptatt av å fremheve, så er det at et nei er et nei, sier Victoria Noel Bjorvatn, leder av russens hovedstyre i Agder, og russepresident på Tvedestrand videregående skole.

Hun viser til at Amnesty har en egen kampanje rettet mot russen, og at alle som bestiller russedress får tilsendt strykemerke med budskapet «Nei er nei. Voldtekt = sex uten samtykke».

- Tror du det hjelper?

— Jeg tror det gir en effekt. At gutten blir mer varsom og tenker seg om når han ser merket. All bevissthet rundt dette hjelper. Derfor tror jeg også det er bra med den oppfordringen fra Kari Henriksen, sier Noel Bjorvatn.

Hovedstyret i Agder-russen har i år for første gang oppfordret de lokale russestyrene til å fjerne helseskadelige russeknuter, det vil si de knutene som går ut på å drikke store mengder alkohol på kort tid.

— Jeg tror det blir færre voldtekter om vi klarer å kontrollere alkoholen bedre, derfor håper jeg mer bevissthet rundt alkoholbruken hjelper til å hindre uønsket seksuell adferd også, sier Victoria Noel Bjorvatn.