— Vi har hatt en og annen sur kveld etter en het politisk diskusjon. Så vi prøver i grunnen å unngå å diskutere så mye politikk, ler Unni Nilsen Husøy og kaster et blikk på sin ektemann gjennom 14 år, Eivind Arnt Husøy.

Hun er på topp for Fremskrittspartiet i Audnedal foran kommunevalget, han er på topp for Arbeiderpartiet i kommunen. Med andre ord står de langt fra hverandre på det politiske plan.

Jeg forsøker å omvende folk til å stemme Arbeiderpartiet, det er klart. Så er det irriterende når hun blander seg inn og prøver det samme for Frp.

Nå skal de kjempe om stemmene til velgerne i en kommune der det bor vel 1700 innbyggere. Valgkampen skjer blant annet hjemme i egen stue når de har folk på besøk.

— Jeg forsøker å omvende folk til å stemme Arbeiderpartiet, det er klart. Så er det irriterende når hun blander seg inn og prøver det samme for Frp, sier Eivind - med en noe anstrengt latter.

For de mener dette alvorlig - de vil begge bli ordfører i Audnedal etter valget. Han har sittet i kommunestyret i tre perioder og også vært vararepresentant til Stortinget en periode. Hun er derimot helt fersk, så fersk at hun nylig dro i gang Frp som ikke hadde lokallag her.

Vil bli ordfører

— Jeg har fått mye hjelp fra partiet regionalt og nasjonalt til å dra dette i gang, forteller Unni som også var på landsmøtet.

Nå har hun ni personer på listen. Hun har stor tro på at de skal klare å bli representert i kommunestyret, og har aldeles ikke noe i mot å rappe representanter fra mannens parti.

— Ha, ha. Vi får nå se på det. Det er å håpe at folk skjønner at Ap er et langt bedre alternativ enn Frp i kommunestyret, mener Eivind.

Ekteparet Unni Nilsen Husøy og Eivind Arnt Husøy er ordførerkandidat i Audnedal for hvert sitt parti. Idyllisk på bildet, men det kan gå hett for seg i de politiske diskusjonene mellom de to. Foto: Jarle R. Martinsen

UenigeUnder vårt intervju er det tilløp til flere hete politiske diskusjoner, og vi må ofte bryte dem av for å komme videre.

— Dere er vel veldig uenige om tema som skatt og flyktninger?

— Ja, jeg mener Frp er kalde og kyniske angående flyktningkrisen, sier Eivind som møtes med hoderisting av kona som mener det beste er å gi flyktningene hjelp der de bor.

Jeg mener Frp er kalde og kyniske angående flyktningkrisen.

Skatt er de også uenige om. Formueskatt mener Eivind skal bestå, mens Unni vil ha den bort.

Derimot vil Eivind ha bort eiendomsskatten i Audnedal. - Jeg mener vi beskattes nok totalt sett, sier han.

Personvalg

Under stortingsvalget for to år siden fikk Frp over 20 prosent i Audnedal. Likevel tror ikke Unni at det betyr at partiet får like mye i et kommunevalg.

— Dette handler mer om personer enn parti. Men jeg håper folk ser at selv om Tønnes Seland (nåværende ordfører, red. anm.) har gjort en god jobb, er det på tide med fornyelse. Han representerer dessuten Bygdelista og har derfor ingen å henvende seg til på Stortinget i saker slik jeg har, sier hun.

Lokalt brenner hun for å bygge ut og sikre togstasjonen, mens han vil kjempe for at Audnedal ikke skal slå seg sammen med noen kommuner om alternativet er Lyngdal.

Barnevakt

Om begge havner i kommunestyret, og en til og med blir ordfører, betyr det mange møtekvelder. Hjemme har de en 3- og en 5-åring som krever pass. Heldigvis er det eldre søsken og naboer som kan se til dem.

— Vi får heve barnevaktbudsjettet til 10.000 kroner de neste årene, tror Eivind.

Han er for øvrig kommuneoverlege i Audnedal, men kan berolige folk om at det fortsatt blir lege å finne i kommunen selv om han blir ordfører.

— Min egen sønn er ferdig utdannet og blir i så fall vikar, kan Eivind Arnt Husøy opplyse om.