AGDER: — Palmehelga ser bra ut. Det blir mye sol og stort sett pent vær. Av og til litt skyer høyt på himmelen, men stort sett sol, sier vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt til Fædrelandsvennen.

Hans kollega Terje Alsvik Walløe sier resten av påska også byr på mye bra vær, både på fjellet og langs kysten.

- Sørlandet får det beste været, det er det ingen tvil om. Kanskje det blir litt blåere himmel langs kysten, men også i fjellet skal sola skinne i lange perioder gjennom hele påska, sier Walløe.

Temperaturer rundt og stort sett i underkant av null grader i fjellet vil trolig gi gode skiforhold på de aller fleste vintersportsdestinasjonene i Agder.

Bynære skimuligheter?

Siden påska er tidlig i år, hadde man kanskje håpet på skiføre nær kysten. Men slik ble det ikke. De siste dagene med skikkelig vårvær har tæret godt på snøen, ifølge daglig leder Per Svein Holte i Midt-Agder friluftsråd.

- Skal du være helt sikker på å få fine skiforhold, må du til Høgås i Evje. Der er det over en halvmeter snø, sier han til Fædrelandsvennen.

Derimot finnes det muligheter nærmere dersom du ikke gjør noe av å møte en grasstust eller fem i løypa.

— Naspevarden og Moseidvarden i Vennesla blir ikke preparert på grunn av for lite snø. På Lauvås er det noe gjennomslag av barmark, og en del vann enkelte steder. Men om du ikke er så nøye på det og bare vil gå litt på ski, så går det veldig fint der, forteller Holte.

Hovden alpinsenter er ett av mange skisentre i Agder som omtaler påska som et høydepunkt, og gleder seg til å ta imot påsketurister. Foto: Roald Ankersen

Han sier at løypene på Øynaheia i Birkenes også blir preparert, men at det også der er gjennomslag av barmark enkelte steder. Isbanen i Tresse er stengt for vinteren. Holte oppfordrer alle skientusiaster til å følge føremeldingen på Midt-Agder friluftsråd sine hjemmesider. Der oppdateres statusen med en gang løypene blir kjørt. — Så må jo folk huske at det går an å gå på beina også. Nå er det vår i Kristiansand, og det er veldig fint å gå tur i skogen på beina i påska, oppfordrer han.

Verken Lia skisenter i Mandal eller Tveit skisenter i Kristiansand har nok snø til å holde åpent i påska.

Drømmeføre på Hovden

Hovden har et stort og variert program i påska. Alt fra skirenn og afterski til friluftsgudstjenester og konserter står på programmet. Komplett oversikt over hva som skjer kan du se på Hovden sine hjemmesider.

Skiforholdene er også ypperlige, ifølge daglig leder Sture Bodahl-Pilegård ved Hovden Alpinsenter.

- Prepperne har jobbet i hele natt. Det er fantastiske forhold og masse snø, så alt av løyper kommer til å være åpne, sier han.

Ved 11-tiden fredag formiddag sto han og kikket opp i den solfylte alpinbakken.

— Det er allerede litt folk her, men fra i ettermiddag kommer de for fullt. Da forventer vi mellom 2000 og 3000 personer i bakken hver eneste dag gjennom påska. Dette er årets høydepunkt for oss, ikke tvil om det, forteller han entusiastisk.

I livekameraet under kan du til enhver tid se direktebilder fra alpinbakken. Klikk her for å gå til selve kameraet om du vil lagre det som bokmerke.

38 av Bykles 41 langrennsløyper er preparert og klare til å ta imot påsketurister. Hartevatn og Enden er stengt på grunn av dårlige isforhold, mens Krosslosskardet-Langvatn kun er kvistet.

— Glimrende forhold i løypene. Vi ønsker deg god tur! er beskjeden fra løypekjørerne i Bykle kommune.

Bortelid håper på besøksrekord

Bortelid byr på aktiviteter for både voksne og barn i påska. Gluggen Kafe, mellom Berge og Slåttedalen, tilbyr kaker, vafler og Toddy både i palmehelga og på helligdagene i påskeuka. Onsdag i påskeuka blir det konsert i Ljosland kapell.

Påskeaften går barneskirennet «Borteliaden» av stabelen klokka 11.00 ved skiskytterarenaen. Skisenteret på Bortelid inviterer til afterski palmelørdag og skjærtorsdag med Tom Hugo og Tommy Guttormsen som artister. For komplett program over hva som skjer på Bortelid i påska, klikk her.

Slik så det ut i alpinbakken på Hovden fredag ettermiddag. Foto: Roald Ankersen

Fredag ble det målt rett under én meter med snø i terrenget på Bortelid. — Vi har hatt noen ganske milde dager i det siste, så det har forsvunnet noe snø. Men jeg har tro på at vi skal klare å holde alle heiser åpne gjennom påska. Det er meldt fint vær, så vi håper å sette besøksrekord, sier daglig leder Lasse Liestøl ved Bortelid skisenter.

Den gjeldende besøksrekorden ble satt i årets vinterferie, og er på 1400 alpinister. Liestøl sier at også langrennsløypene på Bortelid ser bra ut.

— Det blir 110 kilometer med oppkjørte løyper, så dette blir ei bra påske, forteller han.

Alpinbakkene på Ljosland og Eikerapen holder også åpent i påska, og Turistforeningen har hytteverter på Lakkenstova fra palmesøndag til 1. påskedag. De arrangerer aktiviteter for barn skjærtorsdag, langfredag og påskeaften.

Folkemusikk på Brokke

Folkemusikkpub, påskekonsert med Tidløs og påskefest med Stein Roger Sordal står på programmet på Brokke i påska. Men du kan også delta i aktiviteter som skirenn for barn, gudstjenester og påskefrokost.

Fullstendig oversikt over programmet for Brokke i påska finner du på denne lenken.

Det ligger 120 centimeter snø på Brokke, og daglig leder Svenn Magne Brokke ved Brokke alpinsenter sier at alle heiser og løyper holder åpent i påska.

- Været ser bra ut, bakkene ser bra ut. Alt ligger tilrette for ei kjempepåske, rett og slett. Det har vært veldig varmt her de siste dagene, men heldigvis minusgrader om nettene, sier han til Fædrelandsvennen.

Han opplyser at alle langrennsløypene på Brokke blir preparert, og regner med at det ikke blir noe problem å holde åpent gjennom hele påska.

Halvannen meter på Bjørnevatn

Klokken 11.30 på påskeaften begynner påmeldinga til det tradisjonsrike påskeskirennet på Bjørnevatn. Oppmøtet er to hundre meter vest for parkeringsplassen til Fiti hyttegrend. En halvtime senere starter rennet.

Torstein Salvesen, som driver Bjornevatn.no, opplyser at det er 135 centimeter knallhard snø.

- Tre langrennsløyper på totalt 27 kilometer blir preparert jevnlig gjennom påska. Jeg er på Bjørnevatn nå, og det er steikende sol og nydelig føre her, forteller han til Fædrelandsvennen.

Palmelørdag står pølsegrilling, bruskassestabling og påskehare-besøk på programmet klokka 12.00 i Valle sentrum.

Fantastisk i Sirdal

I Sirdal skal det blant annet arrangeres Damenes aften, hundekjøring og påskegudstjenester. Klikk her for en komplett oversikt over hva som skjer i kommunen i påska.

Utsikten fra alpinbakken på Hovden fredag ettermiddag. Foto: Roald Ankersen

Tjørhomfjellet og Ålsheia slo seg sammen til Sirdal skisenter i fjor. Der ligger det 120 centimeter snø og venter på påsketuristene.— Alle 22 nedfartene er åpne, og vi skal fint klare å holde åpent hele påska. Det har kommet fram noen steiner noen steder, men vi har nok av snø å ta av, så det får vi lett lappet sammen, sier daglig leder Øystein Tjørhom til Fædrelandsvennen.

Det er også 180 kilometerne med langrennsløyper som prepareres for påsketuristene i kommunen.

— Vi har ypperlige forhold også i langrennsløypene, så totalt sett kommer dette til å bli ei fantastisk påske. Så vi håper det kommer blide sørlendinger også, og ikke bare rogalendinger, ler Tjørhom.

Også alpinbakkene på Ådneram og Fidjeland holder åpent kommende uke.