— Jeg så to meter fram meg og tok et skritt av gangen mens jeg tenkte på David. Jeg hadde også bilde av ham på hånda mi. Det var han som drev meg fremover, sier Terje Sannarnes bare minutter etter hans livs kraftanstrengelse.

Seks timer og 30 minutter brukte han på de 42 kilometerne i det strålende været på Hovden. Etter målgang tok følelsene overhånd.

- Føles som slag i trynet

I desember var detkommentaren fra hans fem år gamle sønn som fikk ham til å søke på Sprek-prosjektet. Og han var helt enig selv: 135 kilo fordelt på 1,93 meter var altfor mye.

Her er Terje Sannarnes sammen med sønnen David, som fikk pappa til å søke på Sprek-prosjeket med sin kommentar. Foto: Torstein Øen

Siden har han — tross tre barn og ansvaret for sitt eget firma - trent heltemodig tre økter i uka, på det verste har han ikke vært hjemme før klokka 01.30 på natta! Han har hatt to monsterturer på beina, første gang var han ute i 4,5 timer og noen uker senere toppet han med en tur fra Sødal til Kongshavn og hjem igjen - seks timer og fem minutter. Likevel uttrykte trenerne Jarle Ausland og Arild Jørgensen bekymring for utviklingen hans - på ski.- Det var tøft å høre, selv om jeg burde vært klar over det på forhånd. Men når du har kjempet for å få det til, gitt jernet, føler selv du har gjort en god innsats, ja da føles det som å få et slag i trynet.

Men Sannarnes er en optimist av natur, og tok utfordringen på strak arm. Helga etter gikk han på ski på Høgås, og i vinterferien tok han med seg familien til Knaben hvor de gikk på ski daglig. Og som om ikke det var nok, dro han til Hovden forrige helg hvor han samlet mil i løypa som ventet i helga.

— Terje tok utfordringen og imponerte meg voldsomt, sier Jarle Ausland.

- Visste ikke om fullkornsprodukter

Sannarnes skryter av hjelpen har han fått fra trenerne, fysioterapeut Christina Sandvand Omfjord og fra kostholdsekspert Monica K. Torstveit.

— Jeg har lært mye om kroppen generelt. Før tenkte jeg lite over viktigheten av støttemuskultatur til mage og rygg, men det har Christina lært meg nå.

Monica K. Torstveit (i midten) analyserte og ga såvel både ros som ris til Sprek-deltakerne da kosthold sto på programmet tidlig i prosjektet. Foto: Åge Harald Drangsholt

Han også har lagt om kostholdet.— Selv om jeg fortsatt synder innimellom, spiser jeg nå mye oftere sunn mat. Før visste jeg ikke en gang om fullkornsprodukter, men det gjør jeg nå! Hvis omverdenen hadde fått samme kunnskap som vi nå har fått gjennom prosjektet, så hadde folkehelsen vært bedre, mener 39-åringen.

Sist mandag tok sprekingene en re-test på en inbody-maskin, som måler så vel vekt som alt hva kroppen består av. Sammenlignet med resultatene fra 6. januar har fremgangen vært formidabel.

Tatt av seg 7,2 kilo fett

Riktignok har han ikke gått ned mer enn 3,2 kilo, til 129,9, men med tanke på at man legger på seg muskler er også vektreduksjonen hans større enn normalt for Sprek-deltakere. Og bare i fettmasse har han i løpet av prosjektets 11 uker tatt av seg 7,2 kilo!

- Tøyet mitt sitter mye løsere nå enn det gjorde ved starten av prosjektet, sier Terje Sannarnes - her fotografert i desember. Foto: Torstein Øen

— Formen min nå og da er to forskjellige verdener. På tredemølle-testen hadde jeg for eksempel mye lavere puls nå enn første gang på samme belastning. Og pulsen synker mye raskere.Han gleder seg også over at hans endring til en sunnere kurs, får positive ringvirkninger også for resten av familien.

— Det at jeg trener, inspirerer også resten. Nå har vi kjøpt ski til alle, og i vinterferien gikk for eksempel ti år gamle Natalie 22 kilometer på en dag. Det hadde hun aldri gjort før jeg ble med i Sprek. Og vi som familie hadde heller aldri reist på ski i vinterferien.

Mål om tre økter i uka

Nå som prosjektet er ferdig, og han blir overlatt til seg selv, er han likevel fast bestemt på å holde koken.

— Jeg vil fortsette å gå ned i vekt, og selv om jeg vet det blir tøft, er målet om tre økter i uka klokkeklart. Halvmaraton i Sommerløpet blir ingen problem, det har jeg bevist ved å gå 34 km før. Men maraton stiller jeg ikke opp i før jeg er under 100 kilo.

Han har aldri angret et sekund på at han søkte seg til Sprek-prosjektet.

— Treningene er lagt opp til Hvermansen. Når de er lagt opp slik at selv en småkorpulent og lite trent person som meg, likevel klarer å snu det, ja det viser alt om hvor utrolig bra opplegget er, sier HovdenTours kanskje lykkeligste deltaker.