Start-trener Mons Ivar Mjelde liker de frivilliges engasjement for å få Emil Grosås på fotballkamp. Til venstre er initiativtaker Stine Smily Larsen. Foto: Reidar Kollstad
Stine Smily Larsen jobber selv som støttekontakt og er lidenskapelig opptatt av å hjelpe andre med å komme seg ut på de aktivitetene de ønsker. Foto: Reidar Kollstad

— Start betyr alt for meg, sier Emil Grosås.

Han har fulgt fotballaget på Sør Arena siden han var liten gutt. Siden han har sykdommen MS og sitter i rullestol er han avhengig av hjelp for å komme seg på kamp. Da ledsageren han har hatt i mange år sluttet i januar, tenkte Emil at det var slutt på turene til stadion.

- Det var trist. Jeg liker stemningen når de spiller. Hvis de taper blir jeg i dårlig humør. Jeg har alltid dratt til stadion selv om kampen sendes på tv, sier Start-supporteren.

10 frivillige

53-åringen la ut sesongbilletten sin til salgs på Facebook og fortalte grunnen i et innlegg: «Selger startkamp sesongkort for handicap / m. Ledsager for kr 1.500. Grunnen er mangel på ledsager. Inng: 7, felt 01, rad: 8, sete: 7.»

Det ga mye oppmerksomhet. En av dem som reagerte på Emils historie er Stine Smily Larsen (34) fra Høvåg. Hun har opprettet en Facebook-gruppe som heter «Vi skal få Emil Grosås på kamp».

— Jeg så meldingen hans og tenkte at dette går ikke an. Ingen burde måtte selge sesongkortet sitt fordi de ikke har noen å gå sammen med. Det er alt for galt at noen skal sitte hjemme alene. Jeg jobber selv som støttekontakt, og jeg vet hvor mye det betyr for noen å komme seg ut på noe som de virkelig vil, sier hun.

Det er overveldende. Jeg kjenner ingen av dem som har meldt seg inn i gruppa, nå er jeg glad for at jeg kommer på kamp

Ni stykker har meldt seg inn i gruppa, og planen er at de frivillige rullerer som ledsager slik at Emil skal få se Start spille denne sesongen også.

— Jeg har aldri snakket med noen av dem tidligere, men det er allerede avtalt at en av dem kan på to av kampene, så Emil kommer på kamp for dette er noe jeg brenner for, sier Smily Larsen.

- Glad

Venndølen selv hadde aldri ventet at noe slikt skulle skje da han la ut Facebook-innlegget sitt.

Supporter Emil Grosås møter Start-trener Mons Ivar Mjelde for første gang. Foto: Reidar Kollstad

— Det er overveldende. Jeg kjenner ingen av dem som har meldt seg inn i gruppa, nå er jeg glad for at jeg kommer på kamp, sier han om responsen.Emil blir stor i øynene når Fædrelandsvennens fotograf triller han ut på selveste banen, og Starts egen trener kommer bort og hilser på han.

— Her har jeg aldri vært før, sier Emil Grosås.

- Jeg synes det er flott når folk stiller opp på denne måten. Da gleder vi oss til sesongen da, responderer trener Mons Ivar Mjelde.

Champions League

Emils favorittspiller har alltid vært Ernest Asante som tidligere denne uka ble solgt til Stabæk. Nå heller han mer mot Matthías Vilhjálmsson. Den store drømmen er å se Start vinne Champions League.

— Eller at de møter Birmingham på Sør Arena, sier Emil Grosås og smiler.

Det finnes nemlig to klubber i hans hjerte.

Handikapforbundet i Agder roser de frivilliges engasjement.

- Kommunens ansvar

— Det er kjempebra, det viser at folk bryr seg, sier Oddvar Skoland, regionkontorleder for Norges Handikapforbund i Agder.

Han har ikke hørt om lignende historier. Ifølge ham skal alle som ikke selv klarer å leve et selvstendig liv ha krav på hjelp fra kommunen.

- Det skal ikke være slik at familie eller frivillige må stille opp. Har man en kommunal ledsager, så er det kommunens ansvar å skaffe en erstatning når en ledsager slutter.

Saksbehandler Mihela Girovanu i Vennesla kommune opplyser om at alle som har blitt tilbudt en støttekontakt skal få det av kommunen.

— Hvor lang tid det tar før de får det avhenger av behovet, sier hun.