I Vest-Agder vil 65 prosent av befolkningen at likekjønnede skal få inngå ekteskap i kirken, mens 70 prosent av dem som har tatt stilling til spørsmålet sier ja i Aust-Agder.

150911 Homoekteskap VA og AA.ai

Dette fremkommer i en meningsmåling Respons Analyse har gjort på oppdrag fra Fædrelandsvennen.Dermed lander sørlendinger flest på det samme ja som flertallet av kandidatene til 24 menighetsråd i og omkring Kristiansand. Da Fædrelandsvennen spurte kandidatene i forrige måned, svarte 54 prosent at de ønsket slik vigsel velkommen. Og i Kristiansand by er menighetsråd-kandidatene og byens innbyggere for øvrig helt på linje: Tre av fire sier ja.

Det store unntaket

Blant dem som sier de vil stemme KrF i mandagens kommune— og fylkestingsvalg er holdningen til kirkelig homovigsel en helt annen enn hos andre sørlendinger. Åtte av ti KrF-velgere i Vest-Agder sier nei. Sju av ti i Aust.

Per Sverre Kvinlaug, KrF Foto: Privat

KrFs fylkesleder i Vest-Agder, Per Sverre Kvinlaug , understreker at det er viktig for KrF å la Den norske kirke selv ta stilling til spørsmålet om vigsel av likekjønnede, og at han vil være forsiktig med å uttale seg for ikke å bli tatt til inntekt for det ene eller andre synet.— Men kan du si hva du tror er årsaken til at dine velgere er så uenig med flertallet?

— Mange av våre velgere er aktive i en kristen menighet, og da er det ikke overraskende at de har gjort seg opp en mening i dette teologiske spørsmålet, sier Kvinlaug.

— Kandidatene til menighetsråd har også gjort seg opp en mening. Hvorfor tror du dine velgere er mer restriktive enn kandidater til 24 menighetsråd på Sørlandet?

— Det har jeg ingen tanker om, sier Per Sverre Kvinlaug.

Kvinlaugs partikollega og fylkesleder i Aust-Agder, Trine Syvertsen , har noen tanker om dette.

...velgere fra frikirkelige miljøer (...) vi vet at disse miljøene ofte er mer konservative i slike spørsmål.- I tillegg til velgere fra Den norske kirke, har KrF velgere fra frikirkelige miljøer. Og vi vet at disse miljøene ofte er mer konservative i slike spørsmål. Dere i Fædrelandsvennen hadde for eksempel en sak tidligere i år som viste at Den norske kirke per nå er det eneste kirkesamfunnet som har en formell debatt gående om å åpne for vigsel av likekjønnede. Dette kan ikke være hele forklaringen, men kan indikere noe, sier Syvertsen.

Det andre unntaket

Tallmaterialet for velgerne til partiet De kristne, Pensjonistpartiet, Rødt, MDG og Demokratene er så begrenset og dermed upålitelige i denne målingen, at vi velger å ikke publisere dem. I tillegg til KrF-velgerne, er det da kun Frp-ere i undersøkelsen som sier nei til kirkevigsel av homofile - 55 prosent i både Aust og Vest.

Anders Kylland, Frp Foto: Arendal kommune/Dannevig foto as

— Det er kanskje litt overraskende for meg at vår velgergruppe er såpass mye mer konservative i dette spørsmålet enn folk for øvrig, sier fylkesleder for Frp i Aust-Agder, Anders Kylland .Kylland, som også er varaordfører i Arendal, legger til:

— På en annen side vet vi at våre velgere er spesielt opptatt av verdispørsmål, og har kanskje reflektert mer over disse spørsmålene enn andre. Så er vi jo på Sørlandet, sier Kylland.

Blått nja mot rødt jaaaa

På borgelig side står et ja til homovigsel fra drøyt 70 prosent av Høyres sørlandske velgere i kontrast til KrF-og Frp-velgernes nei.

Men om Høyre-velgerne er liberale i den kirkelige homostriden, overgås de av dem som har tenkt å stemme Arbeiderpartiet på mandag. For drøyt åtte av ti AP-velgere sier ja i både Vest- og Aust-Agder.

Blant SVs og Venstres velgere er tallmaterialet lite - og dermed er feilmarginen stor, men resultatene i målingen kan tyde på at de er mer samstemte i sitt ja enn noen av de større partiene. Tall, som på samme måte er usikre, fra Senterparti-velgerne, viser et relativt moderat ja.

Målingen forteller at sørlandinger i alle aldre er positive til vigsel av likekjønnede. Blant de yngste sier åtte av ti ja, mens mellom fem og seks av de eldste sier det samme. Kvinner trekker ja-snittet opp, mens menn trekker det ned.