1. Du skal ikke ha andre guder enn meg,

men selv om du ikke tror på Gud, og selv om du ikke har vært i kirken siden du ble døpt, kan du stemme i kirkevalget. Kravet er at du er medlem i Den norske kirke og at du fyller 15 år senest 31. desember.

Muslimer, pinsevenner, baptister, katolikker og slike har ikke stemmerett — selv om de er kristne.

2. Du skal ikke misbruke Guds navn,

men det er helt i orden å føre opp navnene til tre personer i tillegg til dem som står oppført på stemmesedlene i kirkevalget.

Og til den som lurer: Ja, i menighetsrådsvalget er det lov å stemme på seg selv. Du bare skriver navnet ditt på stemmeseddelen - og ingen får vite om det.

3. Du skal holde hviledagen hellig,

Kirkevalgets logo.

men dagen etter — dvs 14. september - kan du både jobbe, handle i butikker og stemme i kirkevalget uten å gjøre noe galt. Dette er samme dag som det avholdes kommune- og fylkestingsvalg, og kirkevalget avholdes samme sted som disse andre valgene, men i et eget rom.Kirkevalget består forresten av to valg: Menighetsrådsvalg og valg til bispedømmeråd/kirkemøtet.

4. Du skal ære din far og din mor,

men selv om en av foreldrene dine står på lista til Åpen folkekirke, mener Fædrelandsvennen at du ikke bryter dette budet selv om du velger å legge motpartens liste i stemmeurna.

Også José de Ribera har malt Moses og steintavlene med budene.

Åpen folkekirke er dem som vil at homofile skal få gifte seg i kirken.Og nå kommer noe vanskelig: Levende folkekirke (de som sier nei til homovigsel), stiller ikke egen liste i valget. De anbefaler derfor at du bruker stemmeseddelen som kalles «nominasjonskomiteens liste». For i vårt bispedømme er nesten alle på den lista enige med Levende folkekirke.

5. Du skal ikke slå i hjel,

og ikke nok med det: I kirkevalget tolkes dette budet så strengt at du heller ikke kan stryke noen navn fra stemmesedlene.

Det hjelper altså ikke at du er hellig overbevist om at en kandidat er totalt uegnet. For legger du ei valgliste i urna, ja, så har du gitt alle på lista en stemme.

6. Du skal ikke bryte ekteskapet,

Mandag skal det velges nytt menighetsråd på Flekkerøy (bildet), til alle andre menigheter i Den norske kirke og til bispedømmeråd/kirkemøtet. Foto: Kjartan Bjelland

men hvis du allerede har gjort det, mister du verken stemmeretten eller noen andre rettigheter i Den norske kirke.Vær for øvrig oppmerksom på at skilsmisse i andre kristne kirkesamfunn og menigheter — og i andre religioner for så vidt, kan føre til tap av nokså avgjørende og til og med livsviktige rettigheter. Men dette trenger du altså ikke å tenke på når du stemmer i kirkevalget.

7. Du skal ikke stjele,

men hvis du lurer deg litt unna jobben, kan du stemme i kirkevalget allerede i dag - og fram til fredag. Da må du i tilfelle sjekke på menighetens nettside hvor du kan forhåndsstemme.

I enkelte kirker kan du også stemme etter gudstjenesten kommende søndag.

8. Du skal ikke tale usant om din neste,

Gustave Doré har tegnet Moses og steintavlene.

men du kan sette kryss ved tre av kandidatene på valglista som du mener er bedre enn de andre. Da får de tre én ekstrastemme hver. Og det er heller ikke syndig å oppfordre naboen til å stemme på dine favoritter, men dette skal du ikke gjøre inne i valglokalet eller rett utenfor — da blir det bråk.

9. Du skal ikke begjære din nestes eiendom,

og det hjelper heller ikke å begjære din nestes menighetsråd. For du kan nemlig bare stemme i det soknet som du selv tilhører (sokn er et rart ord, men i denne sammenhengen betyr det «menighetens område»).

10. Du skal ikke begjære din nestes ektefelle, eller hans arbeidsfolk eller andre som hører til hos din neste,

men akkurat dette betyr ikke veldig mye for kirkevalget i år (det må vi innrømme). Men hvis du tolker det 10. bud for strengt på mandag, får du trøbbel. For nesten alle kandidatene er jo enten din nestes ektefelle, hans arbeidsfolk eller de hører til hos noen.

Du kan definitivt stemme på en kandidat uten å begjære vedkommende. Mener vi.

Til sist: Du skal velge din neste som deg selv.