Det er Sunnmørspostensom erfarer at helse— og omsorgsminister Bent Høie legger fram to scenarioer som aktuelle, når han klokka 1130 legger fram planen:

Alternativ 1 bygger på regjeringens forslag og forutsetning om at sykehus med færre enn 60.000-80.000 kan ha akutt indremedisin, anestesi og planlagt kirurgi, men ikke akuttkirurgi.

Alternativ 2 bygger på forutsetning om at sjukehus med akuttfunksjon alltid må ha akutt indremedisin, akuttkirurgi og anestesi.

Sykehusene vil bestå med minimum akutt indremedisin, anestesi og planlagt kirurgi.

Helseministeren påpeker at pasienter skal bli møtt av den samme kvaliteten uansett hvor i landet man befinner seg, og viser til at det innenfor kirurgi er stadig større grad av spesialisering.

Utviklingsplan

Høie stiller krav om at det skal lages lokale utviklingsplaner før det gjøres endringer i tilbudet om for eksempel akuttkirurgi. Sørlandet sykehus er allerede ferdig med det arbeidet i Utviklingsplan 2030, som slo fast at Sørlandet skal ha tre sykehus og at Kristiansand skal være hovedsykehus.

Men Utviklingsplan 2030 er lagt på is inntil den nasjonale sykehusplanen blir vedtatt i Stortinget våren 2016. Ifølge Aftenposten varsler Høie at landets 51 sykehus med akuttfunksjon må organiseres på en mer effektiv måte. I fremtiden må enkelte sykehus dele på for eksempel kirurgene.

Aftenposten skriver at nye tall fra Statistisk sentralbyrå, som er utarbeidet for Helse- og omsorgsdepartementet, viser at om 25 år er det behov for 40 prosent flere helsearbeidere til sykehusene, dersom sykehusene organiseres som i dag.

Spisse kompetansen

I en kronikk i Aftenposten i dag utdyper helseministeren:

— Vi er nødt til å møte utfordringene ved å bruke fagfolkene klokere og organisere tjenestene bedre. Derfor må vi samle spesialistene med den spisse kompetansen på de større sykehusene som behandler alvorlige sykdommer og store skader. Derfor må vi ha spesialister med bred kompetanse på de mindre sykehusene som må være best på det som feiler flest.

Og videre: Vi ønsker at flest mulig fortsatt skal kunne få hjelp på nærmeste sykehus når det haster. Derfor vil vi opprettholde indremedisinsk akuttberedskap med anestesilege på de minste sykehusene. Sykehus med indremedisinsk akuttberedskap vil kunne behandle de hyppigste akutte tilstandene som infeksjoner, hjerteproblemer, hjerneslag og pustebesvær.

Vi ønsker blant annet at små sykehus uten kirurgisk akuttberedskap skal drive med planlagt kirurgi.

Når vi overfører planlagt kirurgisk aktivitet fra store sykehus til små sykehus gjør vi to ting: Vi sikrer aktivitet ved de små og frigjør kapasitet ved de store.