KRISTIANSAND: — Dette er upassende, og har ingenting på en offentlig skole å gjøre, mener to 18-åringer Fædrelandsvennen har snakket med.

Den ene, en gutt, gjennomførte puppeprøven. Den andre, ei jente, går i parallellklassen ved Vågsbygd videregående skole og tok saken opp med sin lærer da hun hørte om den noe oppsiktsvekkende testen.

De ønsker ikke å stå fram med navn og bilde i avisen.

- Er de ekte eller falske?

For et par uker siden ble testen distribuert til de 30 elevene i en av tredjeklassene via den nettbaserte læringsplattformen Its learning - populært kalt Its.

Faksimile av puppetesten som ble presentert for en 3. klasse ved Vågsbygd videregående skole via den nettbaserte læringsplattformen Its learning. Foto: Privat

«Lekseprøven» var ledsaget av følgende tekst fra den mannlige læreren i 60-årsalderen: «Dette er kan hende så fjernt i fra lekser som det er mulig å komme, og er rett og slett en uhøytidelig start på siste uka før eksamenstrekket! NB — pass på så du ikke blir sittende og glane - gå videre! Oppgaven er lett - er de ekte eller falske?»

Deretter fulgte 20 bilder av kvinnebryster der man krysset av for enten «ekte» eller «falske». Noen av guttene syntes testen var riktig festlig, mens jentene kunne styre sin begeistring.

Et titall elever, i hovedsak gutter, rakk å ta prøven før læreren i parallellklassen konfronterte den aktuelle læreren.

— Jeg fikk en henvendelse fra en elev i min klasse. Da gjorde jeg ikke annet enn å spørre vedkommende hva dette var. Noe mer har jeg ikke å si om det, forteller lærer Øyvind Andresen til Fædrelandsvennen.

Anklaget for å være løsmunnet

Straks etterpå ble det sendt ut melding fra den aktuelle læreren til elevene som hadde gjennomført testen. Den lød som følger:

vaagsbygd videregaaende skole00005.JPG Foto: Kjartan Bjelland

«Noen av dere har vært løsmunnet og skrytt av «Lekseprøven» — det har fått noen jenter til å reagere og noen av dem til å snakke med sin lærer som igjen har kommet til meg fordi de ikke ser humoren. Dette var en intern sak i NN (klassens navn, journ.anm.) og kun dere hadde tilgang - og dere på denne distribusjonslista er de eneste som har tatt testen - jeg kan melde fra om at den ikke finnes lenger. (PS - det finnes tusenvis av disse testene på nettet.)»

Det virket ikke som han hadde skjønt at dette var ugreit.

Denne meldingen fikk de to avgangselevene til å reagere sterkt. I stedet for å legge seg flat og beklage, anklaget han elever for å være løsmunnet.

— Det virket ikke som han hadde skjønt at dette var ugreit. Da føler du at han faktisk kunne finne på å gjøre dette igjen, sier 18-åringene.

De legger til at rosabloggere og kroppspress har vært tema i timene, med en kritisk tilnærming. En slik test, for en stor del bildelagt med velformede bryster, mener de kun bidrar til økt kroppsfokus og -press.

- Lagt ut som en spøk

Rektor var ikke kjent med forholdet da Fædrelandsvennen kontaktet ham. Onsdag morgen tok han så en prat med den erfarne læreren.

- Det viser seg at det ikke er en lekseprøve som var meningen at alle skulle ta, men at den var lagt ut som en spøk. Dette er altså ikke en prøve som inngår i noe faglig opplegg, og det er viktig, uttaler Ketil Jensen.

Vågsbygd videregående skole har 650 elever og 100 ansatte. Foto: Kjartan Bjelland

For øvrig har rektor for den videregående skolen sentralt i Vågsbygd, med 650 elever og 100 ansatte, kun følgende kommentar:— Jeg har hatt en samtale med vedkommende lærer, så vi behandler saken internt. Jeg er glad for at testen ble slettet.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med læreren, som ikke vil kommentere saken.

- Absolutt upassende og dumt

— Jeg skjønner at dette var ment som humor, men det er absolutt upassende og dumt å gjøre. Jeg er glad for at rektor nå har tatt tak i det ved å sørge for at alt dette er fjernet fra nettet, sier fylkesutdanningssjef Arly Hauge til Fædrelandsvennen.

- Hvorfor reagerer du?

Fylkesutdanningssjef Arly Hauge vil ikke se mer av denne type «humor». Foto: Arkivfoto

— At dette er upassende i forhold til temaet er lett å forstå. Å fokusere på kropp på den måten, det er rett og slett bare upassende og dumt i enhver klassesetting. - Er denne type «humor» blant lærere noe du kjenner fra før?

— Nei, jeg tror våre lærere - alle sammen - har en god forståelse av sånne ting.

- Så du ser ikke behov for å klargjøre grensene?

— Det gjør jeg ikke. Nå vil rektor på skolen selvfølgelig sørge for at den form for upassende humor - på det nivået - ikke brukes igjen, svarer Arly Hauge, som bekrefter at han har vært i kontakt med rektor Ketil Jensen på Vågsbygd videregående skole etter at Fædrelandsvennen tipset om saken.