LILLESAND: — Vi trodde alt var i skjønneste orden. Kontraktene med kor, solister og talere har allerede blitt signert. Så får vi beskjed tre dager før bibelcampen starer at vi ikke kan ha møter med lyd i teltkirken på fredager og lørdag, forteller Hanne Risvold, leder for programkomiteen og ansvarlig for teltkirken på Justøyfamiliens Bibelcamping.

- Det er uhørt at beskjeden kommer så seint, sier Risvold.

Annonser i Fædrelandsvennen, Agderposten og Lillesands-Posten ble i hast trukket tilbake, da et brev fra Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder ble mottatt av styret i Justøyfamiliens Bibelcamping tirsdag.

Forhåndsgodkjent program

Bibelcampen har over tid vært i dialog med Lillesand kommune for å få spikret et program som kommunen mener inneholder et akseptabelt lydnivå knyttet til teltkirken. Bakgrunnen er blant annet støyklager fra to naboer. I 2015 fikk en nabo medhold hos Fylkesmannen i at programmet innebar en støybelastning for naboer. Fylkeslegen vedtok da visse retningslinjer for bruk av lydanlegget.

— For første gang i vår 50 år lange historie, har vi laget et program som er forhåndsgodkjent av kommunelegen i Lillesand. Vi har gjennomført alle pålegg vi har blitt pålagt, og har et lydnivå som ligger langt under det som er ulovlig, forklarer Risvold.

Ledelsen for Justøyfamiliens Bibelcamping er oppgitt over at de pålegges å kutte ut lydanlegg i teltkirken på møter på fredager og lørdager. Foto: ERLEND OLSBU

— Uforståelig

Programmet ble godkjent av kommunelegen i mars. I april klaget de to naboene vedtaket inn for Fylkesmannen. Bibelcampen svarte på klagen i mai. Denne uka kom altså vedtaket fra Fylkesmannen, som blant annet altså innebærer at det ikke kan benyttes lydanlegg i teltkirken fredager og lørdager.

— Vi har foreløpig flyttet møtene på fredag og lørdag fra teltet til Lillesand kirke. Påleggene skal ikke ødelegge sesongen på bibelcamping, vi skal rette oss etter dem og jobbe for kreative løsninger. Men det at vedtaket fra Fylkesmannen kom først nå, det virker uforståelig, urimelig og rart, understreker Risvold.

- Hadde ikke nedskalert

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen sier at behandlingen av støysaken har vært stor og omfattende, og at den handler om hyttenaboer som har behov for rekreasjon og hvile uten støy.

Hyttenaboene til Justøyfamiliens Bibelcamping har i flere år klaget på støy fra konserter og møter. Foto: ERLEND OLSBU

— I vedtaket vårt i fjor sier vi at antall arrangementer med lydforsterker skal nedskaleres. Justøyfamiliens Bibelcamping hadde ikke nedskalert sitt arrangement på en måte som var i samsvar med vårt vedtak, noe som var overraskende for oss. Dette hadde de mulighet til å gjøre på et langt tidligere tidspunkt, fortsetter Syvertsen, som sier at dette er årsaken til at fylkeslegen nå griper inn i bibelcamp-programmet.

- Men kom ikke vedtaket deres litt vel seint, like før arrangementet starter?

— Hvem som bærer ansvaret for dette, det kan jo diskuteres. Vi fikk ikke klagen fra bibelcampen før i mai. Det er jo synd at det ble sånn, men vi har holdt oss innefor kravet til saksbehandlingstid.