— Det eneste jeg ønsker er at det blir levelig her. Jeg gir meg ikke før vi får fred og ro, sier Geir Lae Solberg.

I over 40 år har 69-åringen fra Drammen feriert på Justøya i Lillesand. Fra hytteeiendommen sin har han panoramautsikt til både sjøen og Justøyfamiliens bibelcamping (JFC), som har holdt til på øya i over 50 år.

— De hevder at de var her først, men den første hytta kom før bibelcampingen, sier Solberg, som krever at Lillesand kommune nekter JFC å arrangere møter med høy musikk fra høyttaleranlegget i sommer.

Geir Lae Solberg (69) har godt utsikt til Justøyfamiliens bibelcamping fra hyttetomta si. Nå har han fått medhold av Fylkesmannen i Aust-Agder i at bibelcampingen må redusere virksomheten sin, fordi omfanget er en for stor belastning for Solberg og andre naboer. Foto: Erlend Olsbu

Mener programmet er uendretI fem uker hver eneste sommer arrangerer JFC daglige kristne møter og flere konserter. I år kommer blant andre Bjøro Håland, Rune Larsen, Vebjørn Selbekk og Ivar Skippervold. Søndag dukker biskop Stein Reinertsen opp for å holde kveldsmøte. Solberg og andre hyttenaboer mener aktiviteten har eksplodert de siste årene.

— Vi tåler noen konserter og vi tåler litt aktivitet. Men programmet har vokst noe voldsomt. I fjor var det 90 arrangementer og i år er det 110, sier Solberg.

Ledelsen for bibelcampingen hevder omfanget er som det alltid har vært.

— Saken er en storm i et vannglass. Det er ikke riktig at programmet har svulmet opp. Det eneste som har skjedd er at programmet har blitt mer synlig i brosjyrene våre. I fjor tok vi med barne- og ungdomsprogrammet for første gang, sier Hanne Risvold, som sitter i JFCs programkomité og er ansvarlig for teltkirken.

Her kan du se litt av Jarle Waldemars formiddagshow:

Pålagt å redusere programmet

Støystridenmellom hyttenaboene og bibelcampingen tok av for alvor i 2013. I fjor ble campingen pålagt å gjennomføre støymålinger. Samme dag som årets campingsesong startet, fredag 26. juni, vedtok Fylkesmannen i Aust-Agder at bibelcampingen må redusere aktiviteten.

I vedtaket skriver Fylkesmannen at naboene utsettes for betydelig støy som «har negativ innvirkning på helsen».

Jeg stoler ikke på at campingen følger opp vedtaket

«Hyttenaboene får i stor grad «ødelagt trivsel i hvileperioder» og vi legger til grunn at denne type stresspåvirkning også kan føre til søvnforstyrrelser», heter det i vedtaket.

Geir Lae Solberg er fornøyd med avgjørelsen, men går likevel videre med en begjæring om midlertidig forføyning han ba om før vedtaket forelå.

Styreleder Morten Løvåsen og Hanne Risvold i programkomiteen sier at Justøyfamiliens bibelcamping vil rette seg etter Fylkesmannens pålegg. Her avbildet ved stridens kjerne, teltkirken hvor det arrangeres konserter og møter gjennom hele sommeren. Foto: Erlend Olsbu

En midlertidig forføyning er noe man kan be retten om for å sikre at et krav blir gjennomført før en endelig avgjørelse foreligger. Torsdag møtes partene i Kristiansand tingrett.

— Jeg stoler ikke på at campingen følger opp vedtaket. Derfor vil jeg ikke trekke forføyningen. Jeg kommer til å be om at det ikke blir holdt arrangementer overhodet, så lenge de ikke kan dokumentere at tiltakene er igangsatt og avsluttet, sier Solberg.

- Vil følge kravene

Styreleder i JFC, Morten Løvåsen, sier at det er uproblematisk å gjennomføre tiltakene Fylkesmannen har pålagt dem.

— Vi er tydelig på at vi skal følge disse kravene. Det gjør vi i stor grad allerede. Møtene våre varer ikke lenger enn to timer og vi har ikke arrangementer etter klokka 23. Vi hadde ett uhell i fjor, da det ble ekstraomganger i VM-finalen. Men da satt jo halve Norge oppe, sier Løvåsen.

— Vi har nå bestemt at vi skal loggføre alt. Hver gang det kommer lyd fra teltet skal vi skrive ned start- og stopptidspunkter. Det er ingen her på campen som ønsker å drive ulovlig virksomhet. Dette er en veldedig kristen virksomhet som skal gi folk en positiv opplevelse, sier Hanne Risvold.

Solberg hevder på sin side at flere av arrangmentene har vart til nærmere halv to på natta, noe han selv har loggført.

Teltkirken til Justøyfamiliens bibelcamping har plass til rundt 1000 mennesker. Her underholder Jarle Waldemar under et formiddagsarrangement tirsdag. I løpet av sommeren er det vanligvis et formiddagsmøte og et kveldsmøte. I tillegg arrangeres det konserter og ungdomsarrangementer. Foto: Erlend Olsbu

Forstår reaksjonene— Forstår dere at naboene reagerer?

— Ja, det gjør jeg. Vi har ikke noe ønske om å ødelegge for noen. Du kan ikke drive en slik virksomhet uten lyd, men vi prøver å begrense det. Vi forsøker å ta hensyn til folk som synes det er plagsomt. Vi følger kravet om å holde teltduken nede, selv om det sitter flere hundre mennesker der inne og steker, sier Risvold.

Da Fædrelandsvennen besøkte bibelcampen var det formiddagsmøte med Jarle Waldemar, som underholder på kristne stevner over hele landet.

— I sommer skal jeg være med på 70 møter. På Justøya er jeg tre dager nå og kommer tilbake for tre nye dager senere, sier Waldemar til Fædrelandsvennen.

— Hva er din kommentar til støyproblematikken?

— Jeg synes de er flinke til å ta hensyn her på Justøya. Andre steder har vi mye høyere lyd enn her, sier Waldemar.