— Konsertene våre kan ikke sammenlignes med Sommer på Torvet eller Sting på Odderøya. Hvis du har vært på en gudstjeneste kan jeg ikke skjønne at det kan sammenlignes. Vi tør jo knapt å ta betalt for konsertene vi holder, med lyd fra noen billige, lånte høyttalere, sa Løvåsen da han møtte i Kristiansand tingrett torsdag.

Han og styremedlem Hanne Risvold representerte Justøyfamiliens bibelcamping i retten. På motsatt side i rettssal sju satt hytteeier Geir Lae Solberg.

— Vi plages av dette og får nerver. Hele sommeren, i fem uker, er det et høyt lydnivå fra høyttalerne til bibelcampingen, sa Lae Solberg

Krever full stopp

69-åringen fra Drammen og andre naboer i området har i flere år klaget på støynivået fra campen. Samme dag som årets camping åpnet, fredag 26. juni, kom vedtaket fra Fylkesmannen i Aust-Agder som fastslår at arrangementet er helseskadelig.

Hytteeier Geir Solberg avbildet på sin eiendom, som ligger rundt 200 meter fra bibelcampingen.

— Det er grunn til å tro at det blir samme mønsteret i år. For å unngå helseskader krever jeg at det ikke tillates arrangementer med høy lyd fra teltkirken, sa Lae Solberg.Han og kona Kari Elisabeth Solberg har bedt retten om en midlertidig forføyning for å stoppe aktiviteten. Om de får medhold og hva de eventuelt får gjennomslag for er opp til dommerfullmektig Emma Isaksen, som ledet torsdagens rettsforhandlinger.

Helseskadelig støy

— Jeg vet ikke helt hva en slik forføyning innebærer. Hvis vi ikke kan ha teltkirke, så drar vi hjem, sa Morten Løvåsen.

— Vi er ikke der, men det kan jo bli snakk om å redusere omfanget, sa dommerfullmektig Isaksen.

— Problemet er høy sang og musikk. Vi sitter bare og venter på neste støt kommer. Fylkesmannen sier at det er skadelig. Da kan ikke jeg sitte her og si at vi ikke ønsker å stenge campingen, kommenterte Lae Solberg.

Hytteeieren mener at ledelsen for bibelcampingen ikke har gjort noe for å rette seg etter påleggene som tidligere er gitt. Det avviste Morten Løvåsen.

— Vi hadde ikke noe å forholde oss til før Fylkesmannen kom med sin avgjørelse. Det ville vært galimatias å sette i gang med tiltak før det endelige vedtaket kom. Nå har Fylkesmannen slått fast at vi driver med aktiviteter som er helseskadelig. Da er vi enig i at det er sånn det er og forholder oss til det, sa Løvåsen.

Her er den omstridte teltkirken, som hyttenabo Geir Solberg mener bør stenge dersom støyproblemene ikke blir gjort noe med. Foto: Erlend Olsbu

— Bygg forsamlingshus

Mens det i rettssalen var en gemyttlig tone mellom partene, ble det tilløp til amper stemning etterpå. Lae Solberg spurte da Løvåsen om hvorfor de ikke kunne løse konflikten ved å bygge et forsamlingshus.

— Det har vi planer om å gjøre. Vi kommer ikke til å kjøpe en ny teltkirke når den gamle er utslitt. Men et forsamlingshus vil koste minst ti millioner kroner. Vi kan ikke investere så mye penger på en tomt vi ikke eier, sier Løvåsen til Fædrelandsvennen.

Bibelcampingen har en leiekontrakt som utløper i 2021. Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at kontrakten ikke vil bli fornyet, ettersom grunneieren ønsker å selge eiendommen. Ifølge Løvåsen er bibelcampingen nå i en dialog med grunneier om kjøp av eiendommen.