— Det bekymrer oss veldig at så mange hver for seg har gitt veldig kritiske tilbakemeldinger om arbeidsmiljøet i én avdeling på arbeidsplassen, sier fylkesleder Roy Gyberg i Fagforbundet Vest-Agder.

De 16 personene som varslet om det de opplevde som et utheldig arbeidsmiljø og kritikkverdige forhold, var tilknyttet servicetorget og biblioteket i kommunen. Ingen av dem jobber her nå. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

14 tidligere og to nåværende ansatte har ifølge Gyberg beskrevet et særdeles uheldig arbeidsmiljø ved administrasjonsavdelingen i Søgne kommune. De tidligere ansatte skal ha sagt opp selv, men flere av dem har hevdet skriftlig at oppsigelsene er kommet etter utilbørlig press fra ledelsen.

— Vi ber Arbeidstilsynet vurdere om det er et forsvarlig arbeidsmiljø, opplyser Gyberg.

Bekymret for behandling av varslere

Samtidig ber han om at Arbeidstilsynet gjennomgår rutinene ved varsling og om varsling har medført utilbørlig behandling av varslere i kommunen.

Saken om arbeidsforholdene i kommunen ble kjent i august, da leder av administrasjonsutvalget la fram en bekymringsmelding for formannskapet. Den gjaldt 16 personer tilknyttet servicetorget og biblioteket, men de fleste er ikke lenger ansatt i Søgne kommune.

Jack Andersen, leder av administrasjonsutvalget, var den som la fram bekymringsmeldingen for de andre politikerne i formannskapet. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Det gjør det litt vanskelig for oss å forholde oss til sakene. Av samme grunn kan vi heller ikke være klare og tydelige på at arbeidsforholdene klagene baserer seg på, er til stede i dag, sier Gyberg.

Han sitter på den samme informasjonen som utgjorde grunnlaget for bekymringsmeldingen til formannskapet.

Ble kalt utbetydelig, svak og dum

I varslingsbrevet som Gyberg sendte Arbeidstilsynet mandag, refereres det til skriftlige henvendelser fra de tidligere kommuneansatte.

De melder om trusler, trakassering, udefinerte arbeidsoppgaver, referatskriving uten at arbeidstaker har vært informert. Utfrysing, forbigåelse i lønnsoppgjør, overgrep på personlig integritet, beskyldninger om illojalitet og inkompetanse er også meldt inn. Ansatte skal ha blitt kalt for ubetydelig, svak og dum.

Fagforbundet mistenker at denne behandlingen henger sammen med varsling.

«Derfor har vi også mistanke om at håndteringen av varsling i denne avdelingen i Søgne kommune ikke behandles med nødvendig diskresjon og respekt overfor varsleren», heter det i brevet til Arbeidstilsynet.

Roy Gyberg i Fagforbundet sier Arbeidstilsynet er rette instans for å vurdere om det er forsvarlige systemer i en virksomhet.

Avviser all kritikk av ledelsen

Før helga ble advokatrapporten fra granskingen kommunen iverksatte om saken, gjort offentlig.

Åse Severinsen var ikke komfortabel med at varslerne ikke ble kontaktet da kommunen gransket anklagene mot administrasjonsavdelingen, og har sagt at hun sitter med en følelse av at noe ikke er ferdig. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Her konkluderer advokat Vegard Bø Bahus med at det ikke har funnet sted kritikkverdige forhold i administrasjonens håndtering av de ulike sakene.

Ingen av klagerne er blitt kontaktet i forbindelse med granskingen.

Da advokaten orienterte politikerne om sin konklusjon i formannskapet 21. september, besluttet de enstemmig at det ikke var noen grunn til å foreta ytterligere skritt i sakens anledning.

Avventer

Dette sier Søgne-rådmannen om saken:

— Vi har allerede vært i kontakt med Arbeidstilsynet, og de har ikke tatt stilling til hvordan de eventuelt skal behandle saken. Vi vil derfor avvente den videre dialogen med tilsynet før vi kommenterer saken ytterligere, sier rådmann Kim Høyer Holum.