«Nye Lindesnes» kalles alternativet som innebærer at Audnedal, Lindesnes, Mandal og Marnardal slår seg sammen i den forestående kommunereformen. Men nå har kommunestyret i Audnedal med 12 mot fem stemmer vedtatt å legge det i skuffen.

— Det var det minst aktuelle av tre alternativer, og da synes vi det er ryddigst å si fra nå, sånn at de andre kan gå videre uten oss, sier ordfører Tønnes Seland fra Bygdelista til Fædrelandsvennen.

— Dette blir demokratisk helt feil, for nå kan vi risikere å bli stående med bare ett alternativ, sier Aps gruppeleder og ordførerkandidat, Eivind Husøy.

De to andre alternativene er henholdsvis «Midtre Agder» (Audnedal, Hægebostad, Marnardal og Åseral), og «Lyngdal 4» (Audnedal, Lyngdal, Hægebostad og Lindesnes).

I harnisk

— «Midtre Agder» kan forsvinne ettersom det er sterke krefter i Åseral som dras mot Indre Agder, og Hægebostad kan forsvinne til Lister, mener Husøy, og sier det er flere som nå er i harnisk over bortfallet av valgmuligheter.

— Arbeiderpartiet hadde rangert «Nye Lindesnes» som nummer tre av de tre alternativene, poengterer Tønnes Seland. Han fikk med seg Bygdelistas sju, en fra Sp, en fra H, og tre av fem KrF-ere på vedtaket om å fjerne dette alternativet. Aps tre og to fra KrF stemte mot.

Den nye storkommunen ville fått om lag 24.000 innbyggere. Audnedal har 1750. Foto: Øvregård, Knut

Han legger ikke skjul på at Mandals størrelse teller mot «Nye Lindesnes». Audnedal har 1757 innbyggere, Mandal om lag 15.000.— Kjøttvekta vil være helt suveren til fordel for Mandal. Jeg kan lettere forholde meg til Mandal Frp som i bystyret sa de vil samle all administrasjon i et nytt rådhus i Mandal, enn til de andre partiene som ikke sa noe, sier han.

— Jeg er mest redd for de som later som om det er forståelse og enighet, for jeg lurer jo på hvor lenge det varer, legger han til.

Omstridt undersøkelse

I en omstridt spørreundersøkelse, gjennomført av skoleelever, sa 72 prosent av audnedølene i vinter at de foretrekker «Midtre Agder». Seland vil ikke flagge sin favoritt:

— Begge er gode, fullverdige alternativer med både styrker og svakheter. Samholdet og rausheten fra de som er med i prosjektet vil være avgjørende for hvilket som blir realisert, sier han.

Mandals ordfører Tore Askildsen (KrF), sier Seland lenge har gitt signaler om sin skepsis:

— Men det er likevel leit at de har forkastet dette alternativet, for vi har utviklet et veldig godt samarbeid i Lindesnes-regionen gjennom flere år. Det var veldig nærliggende å tenke at ved å videreutvikle dette, så ville vi ha en ny kommune, sier han.

Nå går Mandal, Marnardal og Lindesnes videre med «Nye Lindesnes», og luker ut alle punkter som har med Audnedal å gjøre. For Mandal er det også et alternativ å fortsette alene, i tillegg har de følere ute hos Søgne og Songdalen.

Lindesnesordfører Janne Fardal Kristoffersen (H) synes også det er synd at Audnedal vraker «Nye Lindesnes»:

— Jeg hadde håpet at de fire hadde bestått i det videre arbeidet, men vi må respektere valget de har gjort, og gå videre med tre kommuner, sier hun.

Lindesnes har nå valget mellom «Nye Lindesnes» og «Lyngdal 4», og sikter, i likhet med Audnedal, på å lande på en konklusjon i juni.