Ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn (H). Foto: Kjartan Bjelland
Ordfører i Lillesand. Arne Thomassen (H). Foto: ERLEND OLSBU
Ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal (AP) Foto: Kjartan Bjelland

Han er som ordfører og sentralstyremedlem i Høyre tilfreds med kommunalminister Jan Tore Sanners forslag fredag om å overføre en rekke oppgaver som nå ligger hos staten eller fylkeskommunene, til større kommuner.

— Dette er veldig, veldig bra. Det vil gi mange nye oppgaver for robuste kommuner, sier Thomassen.

Sliter

— Men Lillesand sliter kraftig med økonomien, har dere råd til å sette i gang med nye tjenestetilbud til befolkningen?

— Det vil følge penger med oppgaveoverføringer. Samtidig vil vi bedre kunne utnytte investeringer vi allerede har gjort, sier Thomassen.

Han tenker særlig innenfor helse. Det skal etableres former for nærsykehus/lokalsykehus i kommunene med alt fra øyeblikkelig hjelp til rehabiliteringsavdelinger. I slike hus mener Thomassen at tannhelsetjenesten passer fint inn.

Ordførerkollega Torhild Bransdal (Ap) i Vennesla er noe mer skeptisk:

— Dette skal være helhetlig forvaltningsreform for å få fram levedyktige regioner. Det skal ikke tas stilling til om det er kommuner eller fylkeskommuner som skal gjøre. Det er ikke så mye politikk i å flytte tannlegetjenesten fra fylkeskommunen til kommunene, mener hun og understreker at hun bare såvidt har fått satt seg inn i hva Sanner foreslår.

Tannhelse

Sanner vil blant annet gi kommunene ansvaret for tannhelse, rehabilitering og hjelpemidler. Kommunene skal også få mer å si i reguleringssaker.

I meldingen foreslår regjeringen å invitere fylkeskommunene inn i kommunereformen, slik at det regionale nivået utvikles parallelt med kommunene.

— Vi trenger et regionalt nivå som kan ta en sterkere rolle i samfunnsutviklingen og møte de ulike utfordringene regionene i landet vårt står overfor. Endrede kommunegrenser gjør at fylkene også bør se på sine grenser, sier Sanner.

— Vil folk få bedre tjenester og service dersom kommunene har ansvaret, i forhold til fylkeskommuner og staten, Grundekjøn?

Positivt

— Dette er et skritt i riktig retning. Det er positivt at flere oppgaver legges til kommunen, da kan man løse disse problemene nærmere innbyggerne, sier Grundekjøn. Han peker blant annet på at store byer vil ha nytte av å ha kontroll over hele skoleløpet, inklusive videregående. I motsetning til i dag hvor kommunen bare har ansvar for grunnskolen, mens fylkeskommunen har ansvar for videregående.

— Er ikke dette snik-kommunesammenslåing, Thomassen?

— Nei, dette er en viktig og god gulrot for noe som alle vet hva skal skje.

Nabosamtaler

Forslaget er at fylkeskommunene sommeren 2015 inviteres til å innlede nabosamtaler, med sikte på å avklare om det er aktuelt å slå seg sammen med nabofylker. Fylkene får frist til høsten 2016 med å melde tilbake hva de ønsker. Deretter vil fylkesgrensene kunne vurderes av Stortinget sammen med kommunegrensene våren 2017. Grundekjøn peker på at denne oppgaveoverføringen gjør at det blir lite igjen for fylkeskommunene å gjøre, og antyder at dersom man ønsker å opprettholde fylkeskommunen, må kanskje de overta oppgaver fra staten igjen.

— Men store byer som Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim vil trolig ha mest glede av å slippe det tredje forvaltningsnivået, fylkeskommunen, og forhold seg direkte til staten, sier Grundekjøn.