Sanners kommuner skal få mer å gjøre

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) vil gi kommunene mer makt. Nå skal de få ansvar for tenner og hjelpemidler.

Publisert:

ta3da80e.jpg Foto: NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Med større kommuner må det bli mindre statlig detaljstyring. Det har vært et viktig premiss, både fra ekspertgruppen og fra KS, sier Sanner til NTB.

Regjeringen la fredag fram stortingsmeldingen om hvilke oppgaver som kan flyttes til kommunene i forbindelse med kommunereformen.

Sanner vil blant annet gi kommunene ansvaret for tannhelse, rehabilitering og hjelpemidler.

– Tannhelse er et godt eksempel på hva vi ønsker å oppnå, nemlig at kommunene skal tilby et mer helhetlig tilbud, sier kommunalministeren.

Sterkere lokalsamfunn

Statsminister Erna Solberg (H) sier at det handler om bedre velferd og levende lokalsamfunn.

– Dette vil være den største samlede flyttingen av oppgaver til kommunene noensinne. Vi ønsker sterkere lokalsamfunn og kommuner med flere oppgaver som kan gi innbyggerne bedre tjenester. Innbyggerne får best hjelp når kommunene kan se helheten i behovet, sier statsministeren i forbindelse med framleggelsen av regjeringens forslag.

Spre makt

For Sanner er maktspredning en hovedingrediens i hele reformen.

– De siste tiårene har statens styring blitt gradvis mer detaljert. Mange lokalpolitikere føler de har svært lite handlingsrom. Vi gir nå kommunene flere oppgaver. Det innebærer at vi sprer makt, sier han til NTB.

Blant annet vil regjeringen gi kommunene mer å si i reguleringssaker og forenkle og redusere klageadgang.

– I tillegg skal vi gå gjennom all statlig detaljstyring med tanke på å gi kommunene mer handlingsfrihet. Denne gjennomgangen skal legges fram for Stortinget våren 2017, sier Sanner.

– Romantisk Vedum

Kommunal— og moderniseringsministeren fnyser av Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum, som i et intervju med NTB i forkant av partiets landsmøte denne helgen viser til en undersøkelse som forteller at folk i små kommuner er mer fornøyd med tjenestetilbudet enn folk i større kommuner.

– Det relevante i den undersøkelsen er ikke størrelse, men kommunenes økonomi. For oss er oppgaven å lage sterke fagmiljøer innen barnevern, PPT, eldreomsorg og så videre. Vedums romantiske drøm om å beholde en kommunestruktur fra 1965 er derimot oppskriften på fortsatt sentralisert makt i Norge, sier Sanner.

Tre nivå

Det blir nå opp til Stortinget å ta meldingen om oppgavefordeling videre. Sanner sier han håper på en konklusjon allerede før sommeren.

– Jeg ønsker et så bredt samarbeid som mulig. Regjeringen har en særlig forpliktelse overfor KrF og Venstre, og det er jo i samarbeid med dem at regjeringen har konkludert med at det fortsatt skal være tre forvaltningsnivåer i Norge, sier Sanner.

I meldingen som ble lagt fram fredag, oppfordrer regjeringen til naboprat også fylkene imellom.

– Vi må se på hvilke oppgaver fylkene trenger for å kunne være en god samfunnsutvikler og danne sterke regioner, sa Sanner til NTB torsdag. Han vil imidlertid ikke tallfeste hvor mange som minimum bør bo i fremtidens fylker eller regioner.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.