KRISTIANSAND: Mot Frps to stemmer, var det tverrpolitisk enighet om å forsøke å bevare det blomstrende fellesskapet som har utviklet seg på Aladdin, da den gamle kinoens skjebne sto på sakskartet i går kveld.

Sammen med det gamle Agder Teater, inngår Aladdin i kvartal 49 som er vedtatt solgt og skal omreguleres. I påvente av salg, har det siden 2009 blitt leid ut til ulike kulturaktører som har skapt en tverrkulturell fabrikk der blant andre Sørnorsk filmsenter, Norsk forfattersentrum og Sørf nå holder hus. Samtlige leiekontrakter går ut 31. desember i år.

STRIDENS EPLE: I påvente av salg, har Aladdin blitt leid ut til ulike kulturaktører siden 2009. Nå vil kulturstyret gjøre det blomstrende felleskapet permanent. Foto: Lars Hoen

— Denne saken ligger meg tungt på hjertet, understreket kulturstyrets leder, Randi Haukom (H). I vinter har hun engasjert seg sterkt for å finne løsninger som hindrer at det kunstneriske fellesskapet som er skapt i Kongens gate 6 går i oppløsning. I går la hun følgende forslag på bordet:"Kulturstyret ber kommunalutvalget i kraft av sin eierposisjon i Kristiansand kino om å ta et initiativ overfor kinostyret om å vurdere kjøp av Aladdin".

Kjempebra

— Aladdin fungerer kjempebra for hele miljøet, og Høyre har jobbet frem og tilbake med flere forslag. Vi har ikke lyst til å gi oss, og mener det kan være mulig å få til en god drift både med hensyn til leietakerne og bruk av kafeen, sa hun.

— Bygget kan brukes både til kino og teater og er et ypperlig sted for de som ikke får plass i Kilden, la hun til. Haukom la til grunn at bygget må rustes opp, at det skal "fylles til pipa" med leietakere, og at kafeen legges ut for drift slik at det skapes mer liv og trafikk.

Bare Fremskrittspartiets Sissel Andersen protesterte kraftig:— Jeg har to hatter på meg i denne saken fordi jeg også sitter i kinostyret, og vet at Kristiansand kino sliter med besøkstall og økonomi. Det er viktig for kinoen ikke å bli pålagt flere utgifter nå, og det er ikke noe som tilsier at Aladdin vil bli levedyktig, sa hun.

Også Ingrid Wisløff Jæger (Ap) sitter i kinostyret, men hun hadde en annen tilnærming:— Arbeiderpartiet har et forslag om å gjøre Aladdin permanent til Filmens Hus, men jeg tror ikke jeg leverer det inn, for jeg synes Høyres forslag er veldig interessant, sa hun. I stedet foreslo hun at Haukoms ordlyd ble utvidet med følgende passus: "Til grunn for vurderingen utarbeides et budsjett for drift.".

Frykter spekulasjon

KrFs Harald Sødal støttet forslaget:

— Jeg har vært veldig redd for å selge til høystbydende slik at det skulle bli et spekulasjonsprosjekt. Personlig er jeg veldig glad om dette kan bli løsningen, sa han.

Sissel Andersen argumenterte sterkt mot å endre vedtaket fra 2009 som sier at bygget skal selges. Anslaget for salgssummen, om lag ni millioner kroner, er allerede innarbeidet i kommunens handlingsprogram for 2012-2015. — Det var enighet om å selge. Hvis vi snur nå, gir det signaler om at det nytter å protestere. Det er dårlige signaler og dårlig styring, understreket hun.

Høyres Elin Eftevaag var uenig:

— Mye har skjedd siden denne saken kom opp første gang, og det har kommet masse aktiviteter inn i bygget. Noen ganger er det ikke farlig å gå tilbake på noe som er vedtatt. Her har det blomstret opp noe vi ikke forutså, og det er viktigere å gå for det enn å stå steilt på det vi først sa, mente hun.

Bystyret vedtok i desember å utsette salget av Aladdin til ny kulturstrategi er utarbeidet. På sitt møte 15. februar vedtok formannskapet å sende saken til kulturstyret, og ballen ble altså i går kveld driblet videre til kommunalutvalget.