INTAKT: Det ene soverommet, som ligger i første etasje i den eldste delen av huset. 'Dette er den minst skadde partiet av det originale, laftebygde huset fra 1842. Foto: Tore André Baardsen
I RUINER: De største skadene i huset er i den bakre delen av hovedhuset. Foto: Tore André Baardsen
SIKRES: Bygningsarbeidere holdt fredag på å dekke til og sikre det brannskadde hovedhuset i "Havbukta", som fikk omfattende skader i brannen torsdag. Foto: Tore André Baardsen
kragbrannen11.jpg Foto: Tore André Baardsen
kragbrannen10.jpg Foto: Tore André Baardsen

SØGNE: — Jeg tror det skal være mulig å redde mye her, sier Frans Arne Stylegar, fylkeskonservator i Vest-Agder, etter å ha kikket inn i et av vinduene på det brannskadde huset.

Det var torsdag i forrige uke at det 170 år gamle huset som en gang har tilhørt Vilhelm Krag ble herjet av brann. Mandag var fylkeskonservatoren på befaring i Havbukta i Ny-Hellesund sammen med antikvarisk byggmester Helge Paulsen og teknisk konservator fra fylkeskommunen, Tanja Røskar.

— Jeg fryktet faktisk at det skulle være enda verre før jeg kom ut hit. Det så virkelig ille ut på de første avis - og tv-bildene, forklarer Stylegar videre.

I RUINER: De største skadene i huset er i den bakre delen av hovedhuset. Foto: Tore André Baardsen

Før han dro ut til stedet var han svært usikker på om huset kunne restaureres eller om det måtte bygges et helt nytt et. Mandag kunne han meddele gode nyheter til Maria Kielland Krag, som viste dem rundt på eiendommen.

Mye kan reddes

— Slik det ser ut nå, slipper vi å bygge nytt. Fasaden ut mot havet har heldigvis klart seg bra gjennom brannen, og det er såpass mye av tømmermassen som er intakt, at vi tror det skal være mulig å restaurere huset. Det betyr at vi vil kunne skape noe som ser langt likere ut på originalhuset, enn det hadde hvis vi måtte bygget et helt nytt hus, sier Stylegar.

Han tror også noe av inventaret kan reddes.

— Selv om mye er ødelagt, så er det noe som kan reddes. Det er blant annet et skap i stuen som var Vilhelm Krags originale skap, det bør være mulig å restaurere. Men det viktigste nå er å få ut alt det fuktige som ligger inne i huset og få på plass et nytt tak så fort som mulig, forklarer han.

Fryktet det verste

Maria Kielland Krag var svært glad for de oppløftende nyhetene etter å ha fryktet det verste.

— Det er fantastiske nyheter å få, et lite lysglimt i alt det mørke. Vi var redde for at alt måtte bygges på nytt, sier hun.

INTAKT: Det ene soverommet, som ligger i første etasje i den eldste delen av huset. 'Dette er den minst skadde partiet av det originale, laftebygde huset fra 1842. Foto: Tore André Baardsen

Hun og familien skal i møte med fylkeskonservatoren like over påske for å få orden i det praktiske. Mye må ordnes før restaureringen kan starte, det er fremdeles en god del ting som må avklares, blant annet det økonomiske.— Rent formelt vil vi fatte et vedtak etter kulturminneloven om at huset skal restaureres. Huset er jo forsikret, så i utgangspunktet er det forsikringsselskapet som skal dekke dette, men det vil trolig være ting vi mener bør gjøres fordi det har så stor antikvarisk verdi, at det vil føre til at restaureringen blir dyrere. Dette mellomlegget er det staten som skal dekke. Men hvor stort beløp det er snakk om, er det umulig å si nå. Vi vet ikke en gang om det er snakk om noe mellomlegg ennå, sier Stylegar.

Brannårsaken er foreløpig ukjent. Krimteknikere drar først ut til boligen etter påske for å undersøke dette.