— Det var dystre tall, men vi kan ikke ha noe fokus på Vilhjalmsson. Han er ikke her lenger, sier administrerende direktør i Start, Even Øgrey Brandsdal.

Fædrelandsvennen har sett på Starts statistikk i eliteserien med og uten Matthias Vilhjalmsson på banen. Tallene viser at islendingen har vært en av Starts viktigste spillere de siste årene.

Siden 2013 har Start spilt 66 kamper hvor Vilhjalmsson har vært involvert. Det har gitt 24 seiere, 13 uavgjort kamper, og 26 tap. Poengsnittet i de kampene har vært 1,30 per kamp.

Start har tatt 1,30 poeng i snitt per kamp med Vilhjalmsson på banen.

Uten Vilhjalmsson står Start med kun én seier på 17 kamper. 13 av kampene har endt med tap, mens tre kamper har med poengdeling. Dette gir et poengsnitt på 0,35 per kamp.

Tar man bort de seks siste kampene etter at Vilhjalmsson ble solgt til Rosenborg, går poengsnittet opp til 0,55, men det er ingen tvil om at islendingen nærmest har vært en poenggarantist for sørlendingene.

Enorm vinnervilje

— Matthias var viktig for oss, både i garderoben og på banen. Vi har slitt litt med å score mål i det siste, og der var han sterk, sier kaptein Gudmundur Kristjansson.

For målmessig er det også en stor forskjell i statistikken. Med Vilhjalmsson scoret Start i snitt 1,6 mål per kamp. Uten ham har det blitt 0,82. Innslupne mål er henholdsvis 1,72 per kamp med Vilhjalmsson, og 2,35 uten islendingen.

— Start har mistet en god spiller, det er det ingen tvil om, sier Kristjansson.

Vilhjalmsson karakteriserer sin Start-statistikk som ok.

— Jeg tror Start hadde levd med et snitt på 1,30 poeng per kamp, men det er mange elementer som spiller inn her, ikke bare meg, sier 28-åringen.

Matthias Vilhjalmsson har en god statistikk med Start.

— Start har vunnet bare én kamp i eliteserien uten deg. Hva tenker du om det?

— Det kan være tilfeldigheter også, men jeg vet at jeg var viktig for laget. Jeg er ikke verdens mest tekniske eller raskeste fotballspiller, men jeg er klok, godt trent, og mitt viktigste element er vinnerviljen min. Uavgjort eller tap er ikke godt nok, og jeg hater ingen ting mer enn når jeg ikke vinner, sier Vilhjalmsson.

- Hele laget har ansvaret

Det har også lagkameratene fått føle.

— Jeg har hatt noen øyeblikk hvor jeg har kommet inn i garderoben etter et tap, og sett noen av spillerne smile. Da klikker det for meg. Det er uakseptabelt i konkurranse, sier Vilhjalmsson.

Spissen scoret sju ganger og serverte fem målgivende pasninger for Start denne sesongen før han gikk til Rosenborg. Der har det blitt én nettkjenning til.

Mads Stokkelien venter på sin første nettkjenning denne sesongen. Foto: Schr der, Tor Erik

For Starts del, som bare har scoret fire mål siden Vilhjalmsson dro, blir det nå Mads Stokkelien, Lars-Jørgen Salvesen, Austine Ikenna og Mathias Rasmussen som får mye av scoringsansvaret. Salvesen er den eneste i firkløveret som har scoret i eliteserien i år. Han har to mål på 19 kamper (571 minutter).

— Mads og Lars-Jørgen liker å fåballen inn i boksen og mange innlegg. Da er det beståfokusere påådoble påkantene, hive innleggene i boks, og tørre flytte mye folk i angrep. Ansvaret ligger på hele lagetå skape sjansene for dem, sier Vilhjalmsson.