Njål Østerhus og Inge Andreassen er godt fornøyde med starten på det nye året. Foto: Marie von Krogh
hyttesirdal10.jpg Foto: Marie von Krogh

På bakken ligger det mellom 10 og 20 centimeter med snø. Det er betydelig mindre enn på samme tid i fjor. Da kom det én meter snø på én uke, og folk måtte dra på hytta bare for å måke snøen av taket og grave seg fram til døren.

Med fallende oljepris og stigende arbeidsledighet skulle man tro at etterspørselen etter hytter hadde en tilsvarende nedgang som snødybden. Men to uker inn i det nye året er det lite som tyder på at hyttesalget har stoppet opp, ifølge Aftenbladet.

Med den starten vi har fått, har jeg tro på et godt år.

Selv om gradestokken viser 6-7 minusgrader, er det fortsatt høy temperatur i hyttemarkedet 700 meter over havet. Med 20 centimeter isolasjon i veggene og bad med badstu er de nye hyttene godt ustyrt for å tåle et litt kjøligere klima. En egen lysløype på nærmere 3 kilometer mot Haugen camping og videre mot Kvæven sikrer også lys på mørke vinterkvelder.

Njål Østerhus og Inge Andreassen er godt fornøyde med starten på det nye året. Foto: Marie von Krogh

Forrige uke ble fem nye hytter med en snittpris på 5 millioner kroner solgt i Brendeheia i Hønedalen hyttegrend i Øvre-Sirdal. En sjette hytte ble reservert, og Solhytten har aldri opplevd en bedre start på året.— Med den starten vi har fått, har jeg tro på et godt år, sier utbygger Njål Østerhus i Øster Hus-konsernet, som eier Solhytten.

200 på visning

Til tross for et noe tregere boligmarked i fjor opplevde Øster Hus likevel et godt år med en omsetning på 1,250 milliarder og et resultat før skatt på 100 millioner.

— Boligmarkedet er vanskeligere enn det har vært. Men det var veldig oljesmurt og for godt til å være sant, sier Østerhus.

Selv om boligmarkedet i Rogaland opplever nedgang og færre folk på visning, er det fortsatt mange som er nysgjerrige på nye hytter i Sirdal.

hyttesirdal10.jpg Foto: Marie von Krogh

På tre visningsdager i romjulen dukket det opp rundt 200 personer på visning i Brendeheia i Hønedalen. Noen var nysgjerrige naboer som ønsket å se på de nye hyttene. Men mange var også reelle kjøpere, som har penger — og er villige til å bruke dem.- Vi var skeptiske til markedet og hvordan vi skulle angripe det når vi allerede hadde investert 40 millioner kroner i tomtekjøp og infrastruktur på delfeltet. Vi fryktet at det skulle være et trått og vanskelig marked på grunn av oljenedturen, så spørsmålet var hva vi skulle gjøre for å satse. I stedet for å bremse ga vi enda mer gass, sier Njål Østerhus.

Tre visningshytter

Resultatet var at Øster Hus bygde tre fullt møblerte visningshytter på tre måneder rett før jul. Møbelleverandørene Slettvoll og Bohus har selv innredet to av hyttene. Den siste hytten er ustyrt med møbler fra Møbelgalleriet, og en familie får låne hytta mot at de holder den klar for visning. Til sammen er det møbler og utstyr for 2 millioner kroner i de tre hyttene. Hyttene er utviklet i samarbeid med sivilarkitekt Dag Brantenberg Fasting i Sjo Fasting arkitekter. De leveres i tre ulike størrelser på 93, 125 og 145 kvadratmeter med priser fra 4 til 6 millioner.

Kjøperne er fra 35 til 50 år fra Stavanger- og Sandnes-regionen, og er gjerne aktive folk med familie.

— Kjøperne er fra 35 til 50 år fra Stavanger- og Sandnes-regionen, og er gjerne aktive folk med familie, sier Inge Andreassen i Solhytten.

Solhytten solgte i fjor 20 hytter i Sirdal og 80 byggesett over hele landet og leverte sitt beste år noen gang. Sinneshytta leverte også ny rekord i fjor med 55 millioner kroner i omsetning og en snittpris per hytte på rett under 8 millioner kroner. Snittprisen per hytte har gått opp, men selskapet har solgt flere hytter tidligere.

Totalt er det regulert rundt 300 hyttetomter i Hønedalen hyttegrend, og det er Solhytten og Sinneshytta som står bak utbyggingen. Siden 2008 er 130 hytter ferdig bygd og solgt.