Jan Helge Andersen (34) er løslatt på prøve. Her avbildet før han deltok i Birkebeinerrittet i 2014. Foto: PRIVAT

Det melderNRK.For ett år siden gikk Andersen over til hjemmesoning i Vestfold. Tirsdag 22. desember 2015 ble han prøveløslatt.Under soningen får de etterlatte vite om permisjoner og hvor den dømte skal oppholde seg, men slik informasjon blir det slutt på når straffen er ferdig sonet. Det synes Ada Sofie Austegard, mor til drepte Stine Sofie Sørstrønen, er en stor belastning.

— Jeg har vært forberedt på at den dagen skulle komme, men det føles jo tungt, sier Austegard til NRK.

Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie Sørstrønen. Foto: Torstein Øen

Austegard opplyser til Fædrelandsvennen at hun ble varslet om prøveløslatelsen i god tid før jul.— Jeg har hatt en god dialog med Kriminalomsorgen. Det har vært veldig positivt, sier Austegard.

Ifølge NRK må Andersen bo i en bestemt by i Vestfold i prøveperioden, men kan ellers oppholde seg hvor han selv ønsker.

— Jeg blir ikke varslet dersom han drar til Kristiansand, slik jeg ble i forbindelse med permisjoner. Når prøvetiden er over har jeg ikke krav på noen varsling. Akkurat det er jeg kritisk til. At det ikke er noen krav til bosetting når soningen er ferdig, sier Austegard.

Prøvetid frem til 2019

Kriminalomsorgen opplyser at Andersens prøvetid varer til 15. september 2019. — Når prøvetiden er over er vi ikke involvert i domfeltes liv på noen måte, sier assisterende regiondirektør Erling Fæste i Kriminalomsorgen region sør til Fædrelandsvennen.

Fæste ønsker ikke å si noe om hvilke vilkår Andersen må oppfylle i prøvetiden. Kriminalomsorgen har blant annet anledning til å kreve at den domfelte overholder bestemmelser om bosted, arbeid, oppholdssted og unnlater samkvem med bestemte personer.

Var forberedt på reaksjoner

I et intervju med Fædrelandsvennen i august 2014 uttalte Andersen at han ikke hadde planer om å flytte til Kristiansand når han slapp ut av fengsel. 34-åringen var samtidig forberedt på at det kunne komme reaksjoner.

— Det er folk der ute som ikke liker meg på grunn av det jeg har gjort. Jeg vet det vil komme reaksjoner fra noen, og det er bare noe jeg må håndtere og leve med, sa Andersen til Fædrelandsvennen.

Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Jentene ble funnet to dager senere.

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble dømt til henholdsvis 21 års forvaring og 19 års fengsel for voldtekt og drap på de to jentene