— Dette er en ekstra sikkerhetsforanstaltning, en tanke om å være føre var, sier Erling Fæste, assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen region sør til Fædrelandsvennen.

- Har dere vurdert at Viggo Kristiansen er en fare for sikkerheten til Andersen?

— Nei, slike begrensinger settes rutinemessig når det er snakk om alvorlig kriminalitet som er begått sammen med andre.

Vil vare minst ett år

Det var NRK som først meldte om at 33-åringen overføres til hjemmesoning fra 2. januar neste år. Han skal nå gjennomføre straffen i en egen leilighet under tilsyn av friomsorgen.

— Vi forventer at denne form for straffegjennomføring vil vare i minst ett år, sier Fæste.

I 2002 ble Andersen dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og voldtekt av Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia. Nå skal han altså ferdes nokså fritt utenfor murene.— Andersen har etter vår mening hatt en særlig positiv utvikling, sier Fæste.

Kristiansanderen har de siste årene hatt åpen soning i Tønsberg på Søndre Vestfold fengsel, Berg avdeling.

— Ut fra den kjennskap vi har til Andersen har vi ikke grunn til å anta at han vil unndra segstraffen eller begå nye straffbare handlinger dersom han overføres til videre straffegjennomføring utenfor fengsel nå, sier Fæste.

Forberedt på reaksjoner

Kriminalomsorgen legger til grunn at løslatelse vil medføre reaksjoner, både for etterlatte og samfunnet for øvrig, særlig i lokalsamfunnet hvor domfelte bosetter seg. Andersen har selv uttalt at han er forberedt på reaksjoner.

— Det er folk der ute som ikke liker meg på grunn av det jeg har gjort. Jeg vet det vil komme reaksjoner fra noen, og det er bare noe jeg må håndtere og leve med, uttalte han til Fædrelandsvennen.

Friomsorgen kommer på anmeldte og uanmeldte hjemmebesøk. De skal også ha samtaler med ham.— Samtalene er del av den generell oppfølging, og inkludert det som går på faren for gjentakelse og forebygging av ny kriminalitet, sier Fæste.

Andersen skal bo i en privat leilighet i nærheten av Berg fengsel.

— Det er ikke Kriminalomsorgen som betaler for leiligheten, sier Fæste.

Må oppholde seg i Vestfold

Vilkårene Andersen nå må følge er blant annet dette:

• Han må oppholde seg en bestemt tid i leiligheten.

• Han må arbeide på et bestemt sted, som bakerlærling.

• Overnatting andre steder må han søke dispensasjon for.

• Han må oppholde seg i Vestfold med mindre det gis dispensasjon til annet.

• Han må ukentlig møte hos friomsorgen.

• Han må være rusfri.

I tillegg har altså Andersen altså forbud mot å oppsøke Viggo Kristiansen, som ble dømt til 21 års forvaring for drap og voldtekt av begge jentene i Baneheia. Forklaringen til Andersen var avgjørende for at kameraten ble dømt. Kristiansen fikk nylig avslag på sin fjerde begjæring om gjenopptaking av saken, og har tidligere anmeldt Andersen for falsk forklaring. I sommer fikk Kristiansen sin første permisjon.