Teknisk direktør Per Torgersen og adminstrerende direktør Jan-Roger Olsen inspiserer flomskadene på Sørlandet sykehus. Foto: Tore-André Baardsen

Takstmann Stein Lindeberg har skaffet seg en foreløpig oversikt over hvor store skadene etter flommen på Sørlandet sykehus er.

— Jeg har ikke full oversikt. Men ut fra det jeg har gått gjennom til nå, mener jeg sykehuset må regne med at det vil ta mange måneder å fikse alt, sier Lindeberg til Fædrelandsvennen.

LES OGSÅ:

Han har holdt på siden mandag, på vegne av forsikringsselskapet If, med å kartlegge skadeomfanget. Undersøkelsene viser at det ikke bare er de synlige skadene som vil koste tid og penger å reparere.

Skjulte konstruksjoner

— Det er også fukt og vannskader i mange skjulte konstruksjoner. Det vil bli et meget omfattende arbeid som må gjennomføres, sier han.

Under gulvet er søppelrøret presset opp av vannmassene under flommen mandag, så gulvet har slått sprekker flere steder på en strekning på 50 meter. Foto: Tore André Baardsen

— Hvor stort areal vil du anslå er rammet?- Det dreier seg om rundt 5000 kvadratmeter som i større eller mindre grad må utbedres, sier han.

Og det er like stort areal som en fotballbane. Lindeberg er langt fra ferdig med jobben, og vil følge gjenoppbyggingen etter en prioriteringsliste sykehusledelsen har utarbeidet.

Sprekker

Teknisk direktør fikk onsdag også en ny bekymring. For sprekker som har oppstått i gulvet viser seg å stamme fra et rør som ligger under gulvet. Det brukes til å suge søppel.

— Det har presset seg opp flere steder over en strekning på 50 meter, sier Torgersen.

LES OGSÅ:

Røret var lagt ned i en slisse under gulvet, og det ligger betongplater oppå. En del av opprydningsarbeidet etter flommen blir å inspisere røret og slissen for å se om det er noe som må utbedres. Torgersen opplyser at det ikke er oppdaget nye setningsskader ennå.

— Men det vil vi følge nøye med på fremover, sier Torgersen.

Millioner

Økonomidirektør Per Qvarnstrøm har antydet at endelig sum kan bli på et to-sifret antall millioner kroner. Lindeberg mener det er et riktig anslag, men vil ikke spekulere i om det blir 15 eller 65 millioner kroner. Dersom det blir avdekket setningsskader vil regningen øke kraftig.

Styrtregn

Seniorforsker Cecilie Flyen Øyen ved Sintef Byggforsk sier at alt for få kommuner og byggherrer tar hensyn til klimaendringer og værfenomener, som styrtregn, når nye bygninger planlegges.

Forsker Cecilie Flyen Øyen ved SINTEF Byggforsk Foto: Tore-André Baardsen

— Min forskning viser at alt for få kommuner gjennomfører risiko- og sårbarhetsanalyser, selv om dette ble lovpålagt i 2010, sier Flyen Øyen til Fædrelandsvennen. Hun har intervjuet fagfolk i utvalgte kommuner om byggeplanlegging og klimatilpasning.Hun peker på atSørlandet er spesielt utsatt for store nedbørsmengder og styrtregn i årene som kommer, som følge av klimaendringene.

Utbygging

Sørlandet sykehus har planer om massiv utbygging fremover, først et nytt psykiatribygg til nesten en milliard kroner. Dessuten vil bygningsmassen for både akuttmottak og intensivavdelinger måtte utvides kraftig. Og Kristiansand kommune vurderer å etablere en helsebydel på Egsjordene, som for en stor del består av kvikkleire.

— Kvikkleire vil utgjøre en ekstra utfordring, fordi den kan bevege seg på grunn av vannmassene og bli ustabil dersom belastningen oppå øker med flere bygg, sier seniorforskeren.

Hun peker på at rørsystemene som er bygget for å ta unna vann under jorden, ofte ikke er store nok til å ta unna styrtregn. Selv om ikke risten skulle tette seg.