— Sørlandet ligger i et område hvor man forventer økning i flom fordi det blir varmere, mer fuktighet og mer intens nedbør, sier Hanne Heiberg, klimaforsker i Seksjon for klimainformasjon ved Meteorologisk institutt.

Heiberg holdt tidligere i år et foredrag om klima og klimaendringer for VAVA, vannassistansen i Vest-Agder. Her presenterte hun utsiktene for temperatur og nedbør, spesielt med fokus på Sørlandet.

Regnflom

— Økt temperatur gir større potensial for kraftige byger. Vi forventer at nedbørsintensiteten øker, og i de områdene hvor regnflommer dominerer er det større muligheter for flom, sier Heiberg.

I Sømskleiva i Kristiansand viser tendensen en økning i antall ganger hvor det faller mer enn fire millimeter nedbør i timen. I 2008 var det 98 tilfeller av slik intens nedbør. På begynnelsen av 2000-tallet lå det på 40-50 tilfeller, i 1975 på 30 slike timer.

— Svært mange stasjoner på Sørlandet og Østlandet har en økning i timer med intens nedbør. Det er selvfølgelig variasjoner, men tendensen er klar, sier hun.

Skremmende

- Hva tenker du om dette, spesielt i lys av flommen på Vestlandet de siste dagene?

— Det er et skremmende aspekt med global temperaturøkning. FNs klimapanel konkluderer med at temperaturendringene globalt hovedsaklig skyldes menneskeskapte utslipp. Det er den delen vi kan gjøre noe med. Det er det som gjør at klimaforskere roper varsku igjen og igjen. Det trengs en felles dugnad, sier hun.

På Sørlandet vil temperaturene øke 3-6 grader fram mot år 2100, ifølge forskningen.

Varmere vintre

— Innen neste århundreskifte indikerer modellene en økning på rundt 4,5 grader på vinteren og rundt 2,5 grader om sommeren, sier hun.

Mens det forventes tørrere vær i Sør-Europa i framtiden, ligger Norge i en sone som hvor man forventer mer nedbør.

— Det har med varmere temperaturer og mer fuktighet innover fra havet å gjøre. Norge ligger i vestavindsbeltet, så mye vær kommer over åpent hav fra vest. Det gir oss mer nedbør, forklarer hun.

Nest varmeste oktober

Oktober har vært både varm og våt på Sørlandet. Det har regnet opp mot det dobbelte av normalen flere steder, og det har vært flere grader varmere enn normalt i Vest-Agder.

Oktober 2014 er den nest varmeste måneden siden målingene ble startet i 1941. På Kjevik var middeltemperaturen 10,8 grader.

— Måneden har vært svært mild, med avvik fra normalen på mellom 2 og 3 grader. For Kjevik havner måneden trolig på en 2. plass når det gjelder varme oktober-måneder, bare slått av 2001, sier Jostein Mamen, forsker i meteorologi- og klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt til Fædrelandsvennen.Middeltemperaturen på Kjevik er så langt i oktober på 10,8 grader mot 11 grader i 2001. Dette er 2,7 prosent over normalen. Varmeste måling på Kjevik ble loggført 2.oktober, med hele 18.7 grader. Natt til torsdag ble det målt -1.5 grader samme sted.

Målingene går tilbake til 1941. Her er andre målinger fra Vest-Agder:

Oksøy fyr - 11,7 i middeltemperatur - 2,3 over normalen - 16,7 grader høyeste temperatur

Lista fyr - 11,7 i middeltemperatur - 2,2 over normalen - 17 grader høyeste temperatur

Lyngdal - 11 i middeltemperatur - 2,9 over normalen - 17, 6 grader høyeste temperatur

— Måneden har også vært svært nedbørrik, med opp mot det dobbelte av normalen enkelte steder, forteller Jostein Mamen.

Oddernes i Kristiansand - 388.1 millimeter nedbør - 185 prosent mer enn normalt

Konsmo i Audnedal - 397,4 millimeter nedbør - 183 prosent mer enn normalt

Fjotland i Kvinesdal - 410,7 millimeter nedbør - 172 prosent mer enn normalt

Døgnrekorden har Finsland med 80,6 millimeter målt 8. oktober.