Reiårsfossen i majestetisk lynne etter de voldsomme nedbørsmengdene søndag. Foto: Knut William Bygland

— Deler av campingplassen står under vann, men ikke hele. Vi har hatt liknende situasjoner før. Det er det kraftige regnvær som kom, som skaper denne situasjonen, i kombinasjon med at overløp ved Storestraumen ikke klarer å ta unna, forteller Knut William Bygland. Han eier Reiårsfossen Camp.Bygland forteller at to campingvogner ble skadet av flommen.

— Vi fikk flyttet ei campingvogn. To vogner som sto langt nede ved vannet har fått skader. Men det ser nok litt mer voldsomt ut enn det faktisk er, sier Bygland som også forteller om fossen over bygda som er et majestetisk skue når det kommer så mye nedbør.

- Skulle Agder Energi ha sluppet ut mer vann?

— Dagens flom i Åraksfjorden er et godt eksempel på at regulanten Otteraaens Brugseierforening er god å ha.Med et godt samspill blir vi informert om hva som kan komme til å skje. Vi er i en særstilling her i dalen med et gjennomregulert vassdrag. Byglandsfjorden har de i dag holdt under maks kotehøyde på 203 meter over havet.Det kulminerte i kveld på 202.97.

Her er det en mopedist fra Austad som utfordret skjebnen og ville krysse veien ved sandvolleyballbanen, som i dag ble vannvolleyballbane. Han fikk motorstopp og ble våt til knes. Foto: Knut William Bygland

Bygland forteller videre at etter at damskipsselskapene ble lagt ned på 1960-tallet, og det kom ny bro over Storestraumen, ble det gamle overløpet fylt igjen.— Det virker som man satser på at det gamle sluseløpet alene skulle fungere som overløp. Da det kom sluser igjen på midten av 1990-tallet, har dette skapt nye flomsituasjoner fordi slusene har klappet igjen.I dag var det imidlertid den store nedbøren over kort tid som skapte den akutte situasjonen.Dette setter vi vår lit til at blir gjort noe med. Her finnes løsninger på dette ved å anlegge riktige overløp ved Storestraumen.Naturen ellers er ikke så god å gjøre noe med. Vi håper at disse problemene får sin ende i forbindelse med en pågående Strandsoneplan i Bygland, sier Bygland.

- Så du klager ikke?

— De sliter nok mer langs Glomma, for å si det slik. Vi lever jo i en luksustilværelse i forhold, sier han.

- Og hyttene?

— Vi var litt engstelig der en stund. Men de ble ikke berørt, sier Bygland.